Spørsmål fra innsender:

Jeg er samboer med en gårdbruker. Vi har vært samboere i 3 år til høsten. Han har 2 barn fra tidligere, men vi har ingen felles barn. Hvordan vil min situasjon bli økonomisk hvis samboeren min dør før meg?

Svar:

Retten til arv for samboere er regulert i arvelovens kapittel 4. Det følger av arveloven § 12 at samboere som har eller venter felles barn har rett til 4 ganger folketrygdens grunnbeløp i arv, per juli 2021 er dette omkring kr. 425 000,-.

Når det gjelder samboere som ikke har eller venter felles barn har man ikke rett på arv etter arveloven. For deg som ikke har felles barn med din samboer, vil du dermed ikke arve noe dersom din samboer faller bort før deg.

Samboeres rett til å sitte i uskiftet bo er regulert i arvelovens kapittel 6. Det fremgår av

§ 32 at samboere som har eller venter felles barn kan sitte i uskiftet bo, men dersom den avdøde har særkullsbarn er det forutsatt at disse samtykker. For samboere som ikke har felles barn har man ikke rett til å sitte i uskiftet bo etter arvelovens bestemmelser.

For ditt vedkommende vil du stå fullstendig uten arv dersom din samboer faller bort før deg, i tillegg til at du vil stå uten bolig dersom boligen er eid av samboeren din. Det er derfor å anbefale at dere oppretter testament og samboeravtale, slik at du er sikret ved et eventuelt dødsfall. Det anbefales også å sørge for at dere har forsikring som vil sikre den gjenlevende, samt at dere begunstiger hverandre i forsikringen.

Far med barn pa nakken TS
Illustrasjonsbilde. Foto: Tilde Sæther