Tid for å tenke drenering

07.12.2018

God drenering er grunnleggende for å sikre gode avlinger med høy kvalitet. På vinteren er det enklere å se problemområdene fordi isen avslører hvor vannet stuver seg opp.

Les mer ›

Såvare til eng og beite

07.12.2018

Årets engfrøblandinger er lite endra og er som før sammensatt med generelt gode sorter.

Les mer ›

Høstsåing av gjenlegg

24.08.2018

Siste frist for høstgjenlegg! Erfaringer fra de siste årene gjør at vi tøyer grensene for tidlig høstgjenlegg til ut august.

Les mer ›

Overvintringsskader i eng

24.05.2018

I Hemne, Snillfjord, Hitra og Frøya har det i løpet av vinteren oppstått betydelig overvintringsskader som følge av isbrann. Mange er i ferd med å reparere skadene, og noen er allerede ferdig.

Les mer ›

Vånd og våndskader - problem og forslag til tiltak

08.05.2018

Denne artikkelen er eit resultat av prosjektet “Hvordan holde bestand av vånd under økonomisk skadeterskel for landbruket”.

Les mer ›

Bli bedre på grovfôrdyrking ved hjelp av surfôrprøver

23.04.2018 (Oppdatert: 11.12.2018)

Ved å ta ut surfôrprøver fra 1. og 2.

Les mer ›

Behov for engfornying i vår? Vurder tilstanden til grasmarka så tidlig som mulig

05.04.2018

Vekstsesongen 2017 var regnfull i store deler av landet, og det medførte store kjøreskader på enga. Været gjorde også reparasjon og fornying vanskelig.

Les mer ›

Tiltak i eng og beite

01.03.2018 (Oppdatert: 12.08.2019)

Etter 2017-sesongen har vi særs ulik status for eng- og beitelandskapet i Rogaland. På noko areal er det mykje attverande gras etter at det vart teke ein, to eller tre slåttar for lite i fjor.

Les mer ›

Nytt om grasfrø

11.12.2018 (Oppdatert: 11.12.2018)

En kjapp presentasjon over nye såfrøvarer og endringer i eksisterende frøvarer for grovfôrsesongen 2018.

Les mer ›

Sporar og stubbehøgd

19.01.2018 (Oppdatert: 31.01.2018)

Alle tiltak som hindrar restar av møkk og jord på graset reduserer faren for sporar. Fleire undersøkingar har vist at rett stubbehøgd er viktig for å unngå sporar.

Les mer ›

Rasjonell fôrproduksjon i fjellet

19.12.2017

Med avlinger på 650 FEm per dekar representerer grovfôrarealet i fjellet ein betydeleg ressurs for mange grovfôrprodusentar.

Les mer ›

Gjer grep i jordarbeidinga

05.12.2017 (Oppdatert: 14.11.2018)

Kva skal til for å gjere våronna endå betre, raskare og rimelegare? Jan Erik Lisjorde er ein flink bonde og produserer eit rimeleg fôr.

Les mer ›

Tid for fôrprøvetaking og balleveging

29.09.2017

Vekstsesongen nærmer seg slutten, og det er tid for å tenke innefôring og kartlegge kvalitet og mengde grovfôr du rår over.

Les mer ›

Reparasjon av eng etter utgang om våren

28.08.2017 (Oppdatert: 11.12.2018)

Av og til får vi utfordringar der vi må gje råd til bønder om kva som bør gjerast ved skade på eng. Her tek vi med ei sak der raigras blei sådd inn i eng om våren. Resultatet blei vellukka.

Les mer ›

Hvordan sikre en best mulig overvintring av enga?

15.08.2017

Som gårdbruker kan du gjøre driftsmessige tiltak som bidra til å sikre en best mulig overvintring av enga. Disse tiltakene må du gjøre allerede nå i høst.

Les mer ›

Beiteplanlegging

19.07.2017 (Oppdatert: 04.06.2020)

For å utnytte beiteressursene best mulig, anbefales det å lage en plan for disponering av beitearealer til de enkelte dyregrupper. Beitekalenderen kan være et godt hjelpemiddel til det.

Les mer ›

Den innmarksnære utmarka

04.07.2017

Norsk matproduksjon skal aukast. Det kan gjerast ved å intensivere produksjonen på det arealet som er dyrka, eller gjennom nydyrking.

Les mer ›

Rugbeitene er klare for første avbeiting

21.06.2017

Både i fjor og i år er det en del som har sådd rug og raigras til beite, og mange hadde positive erfaringer med rugbeitinga sist år.

Les mer ›

Val av ensileringsmiddel og dosering

02.06.2017 (Oppdatert: 11.12.2018)

Ensilering av grovfôr er ein krevjande balansegang på kryssande liner av ulike målestokkar.

Les mer ›

Grovfôrprodusentens viktigste beslutning

01.06.2017

Tidspunktet for 1. slåtten er grovfôrprodusentens viktigste beslutning hevder Anne-Maj Gustavsson ved Sveriges Landbruksuniversitet i Umeå.

Les mer ›


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.