Kornbladbille

Vi har tidligere rapportert om forekomst av kornbladbille på flere plasser i Trøndelag. Lokale variasjoner er store og derfor er det viktig at du går ut og ser hvordan det ser ut i dine åkrer. Det finnes ingen skadeterskel for kornbladbille i Norge. I Sverige er skadeterskel på 0,5-1 bille per strå. Ettersom kornpriser er høyer i Norge kan det være motivert med en skadeterskel på 0,5 bille per strå. Bruk 10 ml Karate mot kornbladbillen.

Bild kornbladbille angrepp
Her skulle det vært utført en bekjemping av kornbladbille. Foto: Harald Ferstad.

Kornbladbille

Sopp i bygg

Det begynner å komme litt sopp i en del åkrene. Utgangspunkter er fortsatt å utsette soppsprøytinga så lang som mulig for å vente in den andre generasjonen. På de plasser der det kommer litt sopp i bunnen kan det vare lurt å utgå fra de gamle skadetersklene – 10 % angrepne blad på de tre øverste bladnivåene. Oppnår du de skadetersklene – bruk 50 ml pr dekar for god beskyttelse eller 60 ml for sikker langtidseffekt. Se tidligere artikkel om valg av middel.


Sopp i vårhvete

Det er lite sopp i vårhveten og som det ser ut nå, blir det til stor del en forebyggende bekjempelse ettersom vårhveten er på god veg å skyte hvis den ikke allerede har gjort det. Det er fremst hvetebladprikk og hveteaksprikk som er problem i Trøndelag.

Med tanke på at det ser ut som at vi kommer til å få varmt og tørt vær framover, som eventuelt bremser soppen, i kombinasjon med at mange felt er tynne kan det være aktuelt å redusere dosen ned til 40 ml. Vurdere din åker. Det finnes mange bra soppmiddel. 60-80 ml Aviator Xpro eller 55-75 ml Siltra Xpro og 50-67 ml Elatus Era kombinerer både god kurativ effekt og langtidsbeskyttelse For å redusere problem med resistens er det en fordel å bruke middel med flere virkningsmekanismer Det er mulig å bruke kun 60 ml Proline når vi har fått ett angrep da Proline (Triazol) virker kurativt. Vil vi ha en beskyttende effekt må vi blande med ett SDHI preparat.

Ved tjukk og fin åker i kombinasjon med hvete til mat, er det generelt mer lønnsomt å velge den høyre dosen i intervallet.

Minner i tillegg om at dette er siste bruksår for Forbel. De som kan ha Forbel stående må bruke opp middelet i år. Forbel har god virkning mot mjøldogg og rust og kan inngå i blanding med andre middel.


Havrebladlus og kornbladlus

Det er litt havrebladlus på vårkornet på enkelte plasser. Det er vanskelig å se forskjell mellom havrebladlus og kornbladlus. Kornbladlusen angriper kornet seinere enn havrebladlusen, sitter vanligvis i aksene. Skadetersklene som er bruk ved sprøyting mot havrebladlus er:

  • På buskingsstadiet dersom det i gjennomsnitt er over 5 bladlus per strå eller 65 % av stråene med bladlus.
  • Ved aksskyting dersom det i gjennomsnitt er over 10 bladlus per strå eller 85 % av stråene med bladlus.
  • 1-2 uker etter aksskyting dersom det i gjennomsnitt er over 15 bladlus per strå eller 95 % stråene med bladlus.

Hvis det er aktuelt å sprøyte, bruk 10 ml Karate.

Skadetersklene for kornbladlus (ved skyting) er 60 % av stråene med bladlus.

Bild lusangrepp
Her oppnår vi definitivt skadeterskel for bekjemping av lus. Foto: Sanna Krüger Persson

Havrebladlus

Trips i høstkorn

Det er funnet noen få trips i høsthvete. Dersom værmeldingen, med masse sol og høye temperaturer innfaller, finns risikoen at angrepen kommer til å øke. Det er sjelden trips gjør skade av økonomisk betydning men kan forekomme enkelte år. Det savnes norske skadeterskler for å bekjempe tripsen. I Sverige er skadeterskelen 1-2 trips per strå, jevnt fordelt over feltet. Tidspunkt for bekjempelse av store korntripsen er DC 45-49 og DC 55 for lille korntripsen. Bruk pyretroid, 10 ml Karate.

Trips