To forsøksfelt med solbærsorter har vært fulgt siden etablering i 2019. Ett felt ligger i Hernes i Elverum og ett felt ligger på Nes i Ringsaker.
Forsøksfelt og opplegg
Våre to felt har vært ett felt plantet som tettplanting for industrihøsting, og ett felt plantet i enkeltbusksystem for bankehøsting (manuell høsting) i kombinasjon med friskkonsumhøsting. Feltvert for industrifeltet har vært Anne Toverud i Hernes i Elverum, mens feltet med enkeltbuskplanting har vært hos Helge Hvoslef på Nes i Ringsaker. Det er feltverter som har bidratt med betydelig egeninnsats ved både utplanting og oppfølging/stell av feltene i prosjektperioden.
Begge felt er plantet uten bruk av plastdekke i raden. Feltet i Hernes er et konvensjonelt felt, bestående av ca. 150 planter av hver sort og høstes maskinelt. Feltet på Nes er økologisk og består av 10 planter av hver sort, plantet parvis i to rader, med 5 såkalte gjentak. Dette feltet høstes manuelt. Feltet i Hernes blir ugrashandtert ved en kombinasjon av mekanisk grasklipping mellom radene og ugrassprøyting langs radene. Økofeltet på Nes klippes mellom radene, i tillegg til at graset som klippes mellom radene legges i ranke inntil radene og dermed demper noe ugrasvekst, råmetap, i tillegg til å bidra med næringstilførsel etter hvert som graset omdannes.
Sortene som i 2023 har vært fulgt opp er av ulikt nasjonsopphav, med en norsk sort, to skotske nummersorter og en finsk sort i tillegg til referansesorten Ben Tron som er skotsk. I Hernes har vi registrert på sortene JHI 9163-5, Augustus og referansesorten Ben Tron. På Nes har 4 sorter vært med: Mortti, JHI 9163-5, JHI P8 og Ben Tron. I tillegg har vi avlingstall og vurdering av knoppbryting på sorten Gjest. I vår prøving har vi kun avlingsregistrering fra feltet på Nes, mens det i feltet i Hernes er gjort en vurdering av blomsterklasenes størrelse i antall blomster tidlig i juni. I denne forsøksmeldinga presenterer vi kun data fra feltene i 2023.
I Buskerud er det også tilsvarende felt som vi har hatt i Innlandet og data fra disse beskrives i egne rapporter. Sortene er også prøvd ved NIBIO Apelsvoll og en artikkel om resultater herfra er publisert i Norsk Frukt og Bær nr. 1 2024.
Registreringer
- Feltet på Nes ble besøkt flere ganger i løpet av sesongen. Første fenologiske registrering ble gjort i samarbeid med feltvert Helge Hvoslef den 22. mai. Deretter ble det gjort en form for avlings registrering den 28. juli, der det ble plukket 15 klaser pr. busk fra 5 busker pr. sort. Det ble registrert vekt av 15 klaser og antall bær på 15 klaser. Denne avlingsregistreringen ble utført litt i tidligste laget. Helge Hvoslef utførte høsteregistreringer med bær fra to busker pr. sort den 17. august. De siste fenologiske registreringene ble utført 31. august av Kristin Rofstad og Helge Hvoslef.
- Første registrering i Hernes ble utført 1. juni. Det ble blant annet registrert antall blomster pr. klase på 15 klaser pr. plante, på 5 planter pr. sort. Vi fikk ikke fulgt opp med registrering av avlingen seinere i sesongen slik vi hadde planlagt. Den 29. august ble det arrangert en markvandring i Hernes der de nye sortene var tema, og i den forbindelse ble det gjort noen vurderinger av sortene sammen med vertskapet.
Resultater
Sortene hos våre feltverter har siden utplanting, etablert seg tilfredsstillende og blitt godt fulgt opp agronomisk. Her følger en kort oppsummering av sortsprestasjonene i 2023:
- Overvintring. Alle sorter har i våre felt vist god eller tilfredsstillende overvintring. Sorten JHI 9163-5 ble vurdert til å ha noe redusert overvintring i feltet på Nes.
- Blomstring. Fra knoppbryting til blomstring er det Ben Tron og Mortti som var tidligst ute. Sortene Gjest og JHI 9163-5 er klart seinere og viser en tregere utvikling på våren enn de andre sortene i 2023.
- Ansetting blomster/bær: Ved registrering i slutten av juli i økofeltet, hadde Mortti flest bær pr. risle mens JHI P8 hadde færrest (Tabell 2). Samme registrering ble ikke gjort i Hernes da, men under registrering 1. juni ble det kartlagt blomstermengde pr. risle (blomsterstengel). Her hadde Ben Tron hovedtyngden av risler med 9-10 blomster/risle (Tabell 4), mens JHI 9163-5 lå på flest risler med 7-8 blomster/risle. For Augustus lå hovedtyngden på 6-7 blomster pr. risle.
- Vekst. Sortene viser noe ujevn prestasjon i vekst og buskstørrelse og det er noe forskjell mellom økofelt og konvensjonelt. Referansesorten Ben Tron har vist best vokseform med å opprette greiner, men sortene Augustus, Mortti og JHI 9163-5 viser også svært god vekstform. Ved høsting i Hernes, viste JHI 9163-5 tendens til en del greiner som la seg ned sammenlignet med Ben Tron og Augustus.
- Bladsjukdom. Forekomst av bladsjukdom er størst hos Ben Tron i både øko og konvensjonelt. Interessant er det at Mortti viser lite bladsjukdom i øko og det samme for de to skotske nummersortene i både øko og konvensjonelt.
- Antall hovedgreiner. Ben Tron lavest i antall i konvensjonelt felt, men nest høgest i økofelt (trolig tilfeldig variasjon mellom registrerte busker). Vi merker oss at Mortti har mange greiner i økofeltet, mens JHI 9163-5 ligger høyt på antall greiner i konvensjonelt felt, men lågere i antall i øko.
- Voksekraft. Augustus ligger i toppen med lengst greiner i konvensjonelt felt, mens det i økofeltet er Mortti og Ben Tron som ligger så vidt over JHI P8-5-24 i greinlengde. JHI 9163-5 lå i 2023 lavest i voksekraft med mellom 25 og 30 cm under de andre tre på Nes, sorten lå også lavest i vekst i Hernes.
- Avling. Det ble registrert avling i feltet på Nes og vi har gjengitt avlingstall i snitt pr. busk i Tabell 1. Her ligger JHI 9163-5 og Mortti høyest med ca. 0,75 kg/busk. Nærmest finner vi Ben Tron med 0,68 kg/busk. Lavest ligger JHI P8 med kun 130 gram pr. busk. (Sorten Gjest er ikke tatt med i Tabell 1 men ble registrert av feltvert til ca. 0,75 kg/busk). For den lave avlingen på JHI P8 antyder feltvert et betydelig kartfall (v. registrering 28. juli var det fortsatt godt med bær på rislene -se Tabell 2). Generelt var avlingsnivået i feltet på Nes noe lavere enn i 2022 og en årsak til dette kan være de tørre og varme forholdene på forsommeren (feltet har ikke vanning). I Hernes ble avling vurdert på skjønn og Ben Tron ble her vurdert som svært god og klart bedre enn JHI 9163-5 og Augustus.
- Bærstørrelse. Kun tall fra Nes. Tabell 2 viser at JHI P8 så vidt litt høyere vekt enn Ben Tron og JHI 9163-5. Bærvektene ble registrert i slutten av juli og enkelte av sortene var ikke helt modne da slik at vektene trolig ville vært høyere om registrering hadde blitt gjort to uker seinere, spesielt på de seineste sortene.
- Modningstid. Ble evaluert av feltvert på Nes. Sortene JHI 9163-5, JHI P8 og Mortti ble der vurdert som seine sorter sammenlignet med Ben Tron, som vi vurderer som en tidligsort.
- Det er ikke gjort smaksvurdering av sortene i 2023.
Konklusjon
Referansesorten Ben Tron gjør det godt i sortsprøvingen også i år og spesielt i konvensjonelt felt sammen med 5 andre sorter i to felt. Overvintring gikk fint i begge felt og det var brukbare forhold under blomstring. I juni ble det svært varmt og noe tørkestress kan ha medført noe dårlig ansetting av bær. I økofeltet er også sorten Mortti lovende ikke minst ser den sterkere ut mot bladsjukdommer enn Ben Tron.
Flere av sortene utmerker seg også ved både vokseform og vitalitet, noe som gjør de egnet i produksjonsdyrking, spesielt til industriformål. Her mener vi sortene Mortti, JHI 9163-5 og Augustus er spesielt interessante å gå videre med. Mortti og JHI 9163-5 er i tillegg seine sorter og kan derfor også utfylle den tidlige Ben Tron i forhold til høstetid. Sortene vi har prøvd er også testet for innholdsstoffer, men dette er gjort fra sortsfeltet til NIBIO Apelsvoll og tas derfor ikke med her, men omtales i andre publikasjoner.





