Har tak på bærproduksjonen

07.06.2012 (Oppdatert: 04.03.2015) ,  Jan Ferstad | Nyhet

Stadig mer jordbær, bringebær og moreller dyrkes i tuneller og under tak. Myhrene AS i Sylling i Buskerud leverer utstyr og kunnskap. Onsdag 6. juni var dyrkere og rådgivere samlet til åpen dag hos Myhrene.

Dekkesystemer brukes både som værvern og å få fram kulturer tidligere på friland. Dekking bidrar til at produktene kommer tidligere på markedet, noe som gir bedre pris og større attraktivitet som leverandør. Skjerming for vær og vind vil kunne gi økt avling, mer effektivt høstearbeid, samt bedre kvalitet og holdbarhet på produktene.

Myhrene AS tilbyr ulike dekkesystemer for frukt og bær og har sammen med produsentene videreutviklet systemene for norske forhold. De er agent for engelske Haygrove og forhandler av tyske VOEN.

Myhrene AS ble etablert i 2000 av Simen og Ole Myhrene. Utvikling av desinfeksjonkammer og tunneler til jordbær var grunnlaget for selskapet. I dag er det Simen og Turid Aas Myhrene som eier selskapet som holder til på gården Sylling Vestre ved Sylling kirke, øverst i Lierdalen i Buskerud. De har lang erfaring med bærproduksjon der de også tester ulike dekkeløsninger. I dag dyrker de jordbær, moreller og isbergsalat. På nabogården dyrker Jeanette Myhrene bringebær i tunell.

Plasttunellene er utsatt for skade i sterk vind. Under åpen dag hos Myhrene var det demonstrasjon av hvordan en kan forberede seg på og håndtere sterk vind. Dette gjøres ved å skyve opp plastduken på sidene for å redusere vindfanget. Myhrene markedsfører nå egne stormsikringskasser som inneholder alt nødvendig utstyr – inkludert to pakker Smil-sjokolade.

 

Myhrene hadde for anledningen satt opp et demonstrajonsfelt med ulike Haygrove Solo Pre-pack tunneler. Dette er frittstående tunneler i ulike størrelser og utførelser. Gotisk tunnel (til høyre) har spissere topp for at snøen skal skli lettere av. Myhrene har solgt mest av den flate brede til venstre. Mange bruker den til oppal av småplanter.

Blant årets nyheter er hagetunneler for småhager. De kommer i tre og fire meters bredde og seksjoner på to meter. Duken er vevd og laminert - og har fem års garanti.

Under åpen dag hos Myhrene ble det også vist gjødselinjektorer og vanningsutstyr fra Dryppvanning AS.

– Det er mye jobb å anlegge, men veldig enkelt når det er igang, sier Simen Myhrene som har ledetallstyrt gjødselvanning i tunneler og under regntak. Han anbefaler å bruke en container til vanningssentalen. Det gir et lite arbeidsrom som kan låses av.

Nattefrost under blomstringen kan gjøre stor skade i frukt- og bærproduksjonen. Myhrene forhandler Frostguard frostsikringsutstyr. Det er en stasjonær varmluftmaskin med gassbrenner og kraftig vifte som drives av en bensinmotor. Utblåsingen av varmluft dreies 360 grader rundt i plantefeltet.

– En brenner dekker her ti dekar moreller under tak. Fire gassflasker på 80 liter holder til fem timer. Brennerne brukes også på friland, blant annet til solbær i Telemark, forteller Simen Myhrene.

Jeanette Myhrene dyrker bringebær i tuneller på prestegården i Sylling. Her er det Glen Ample plantet i 2009 - tre rader i hver tunnel - som i følge Myhrene gir grei avling. 

– Vi la på plasten etter påske, og forventer å starte plukking ca. 1. juli. Vi plukker hver 36. time og regner med å holde på ca. en måned, forteller Jeanette Myhrene, som sliter både med rød rotråte og bringebærflue i feltet.    

Åpen dag hos Myhrene bød på verdenslansering av en vaffelmaskin konstruert av Åge Kålhus (t.h) og Ole Myhrene. Med seks gassbrennere og åtte gode, gammeldagse vaffeljern sørget de to seniorene for vafler til bærprodusenter og rådgivere fra hele Sør-Norge. Det var god anledning til fagprat med kollegaer fra fjern og nær, representanter fra Myhrene AS og produsentene Haygrove og VOEN.

Fra Norsk Landbruksrådgiving deltok Anne Vintland og Jan Karstein Henriksen, NLR Agder, Jørn Haslestad, Frukt- og Bærrådgivingen Mjøsen, og Mette Feten Graneng, NLR Sør-Trøndelag.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.