Frukt- og bærrådgiversamling i Agder

08.08.2017 (Oppdatert: 15.08.2017) ,  Sigrid Mogan | Nyhet

Den årlige plantevernsamlingen for rådgivere og forskere innenfor frukt og bær ble arrangert i Agder 13. - 14. juni, med Norsk Landbruksrådgiving Agder som vertskap. Plantevernsamlingen er en fin mulighet for rådgivere og forskere til å studere frukt- og bærproduksjon med et spesielt blikk på plantevernspørsmål. Arrangementet støttes av VIPS-midler.

Rådgiverne Ingvill Hauso (til venstre) og Kristin Kvamme-Lichtenfeld i jordbærfelt med rotsnutebille, Reddal.

Vi besøkte dyrkere fra Grimstad i øst til Lyngdal i vest. Første dag av samlingen var viet gårdsbesøk i Reddal ved Grimstad. Området er kjent for tidligproduksjon av potet, bær og grønnsaker. Jordbær fra Agder kommer på markedet i begynnelsen av juni. Vi besøkte blåbær-, jordbær-, bringebær- rips- og stikkelsbærdyrkere i Reddal.

Krevende blåbærproduksjon  

Blåbær er en krevende produksjon som egner seg bare i de beste strøkene av landet. Utfordringen er stabile avlinger og økonomi, kunne Gurine Seland fortelle. Det importeres masse billig blåbær som det er vanskelig å konkurrere med. Blåbær er lite utsatt for skadedyr og sjukdommer. Det plantes på opphøyde driller på Mypexduk. Det eneste Gurine Seland ønsker seg på plantevernfronten er et bedre ugrasmiddel til å ta kanten mellom Mypexduken og grasmatta i kjøregangen.

 

Blåbærfelt hos Gurine Seland i Reddal. 

 

Rips og stikkelsbær

Hos naboen Aanon og Lars Johan Midstue var det en relativt ny satsing på rips og stikkelsbær for friskkonsum, plantet i espaliersystem. I fjor var det sterke angrep av mjøldogg, som førte til dårlig vekst i feltet. Tidlig bekjempelse om våren mot mjøldogg er viktig, og nå så det bra ut. Hovedsorten av rips til friskkonsum, 'Rovada' er spesielt utsatt for bærbuskbladfallsopp. Med rett fokus på bekjempelse, vil vi kunne håndtere dette bedre. Stikkelsbær og rips er gamle bærvekster, men nye på ferskvaremarkedet. Det er flere rundt omkring i landet som planter litt av disse bærvekstene, noe for salg lokalt og noe gjennom grossist.

 

Biologisk bekjemping av spinnmidd

I tunneldyrking av bringebær i Agder har de vært flinke til å ta i bruk biologisk bekjempelse av spinnmidd. Det kreves god planlegging når biologisk bekjempelse skal kombineres med plantevernmidler. Rovmidd brukes mye i oppvarma veksthus. Temperaturen kan være i laveste laget på friland og i plasttunneler.

Bringebær kan infiseres av fire typer mosaikkvirus, kunne Dag Ragnar Blystad, NIBIO fortelle, tre av dem overføres av stor og lita bringebærbladlus. Bladlusbekjempelse er derfor viktig.

 

Mindre gråskimmel i år

Det var store problem med gråskimmel i jordbær i Agder i fjor. Årets sesong startet med vått og kjølig vær. Vi kunne se gråskimmelangrep på karten i midten av juni. Tørt vær videre utover sesongen bidro til at gråskimmel ikke ble stort problem i år. Det ble tatt ut mange resistensprøver i 2016. Sprøyteplanen i år har tatt hensyn til resistensforekomst, samtidig som det ble gitt dispensasjon for et nytt soppmiddel.

 

Nematoder i jordbær

Fra tid til annen er det vanskelig å forklare dårlig vekst i frukt- og bærfelt. Nematoder kan være en årsak. Det er gjort kartlegging av frittlevende nematoder i jordbær i 2016 og 2017 gjennom prosjektet FRITTNEMA. I 2017 tas det ut prøver av nematoder i bringebær og ribes i BÆRNEMA-prosjektet. Nematodeforsker Christer Magnusson, NIBIO, var med på plantevernsamlingen og fortalte om nematoder som angriper bærvekstene.

 

Frukt og bær i Søgne

Fra Grimstad gikk turen videre til Søgnejordbær og Per Try i Søgne, vest for Kristiansand. Per Try er en av de få som driver med frukt i Agder. Det er gamle felt som skal fornyes. Det er vanskelig å få feilfrie epler i de gamle eplefeltene, så frukten går til most som selges til restauranter i Kristiansand.

Søgnejordbær har tidlig og sein jordbærproduksjon med norske planter og importerte produksjonsklare planter samt bringebær på friland. Søgnebær satser på kortreist mat og direktelevering til butikker.

 

Forskere og rådgivere i jordbærfelt hos Søgnebær.

 

Produksjonsklare jordbærplanter

Etter at det er åpnet for import av jordbærplanter, kan dyrkerne plante produksjonsklare jordbærplanter og starte høsting to måneder etter planting. De var godt fornøyd med etablering av importplantene som kom i jorda i slutten av mars. Korona er faset ut til fordel for Sonata, Florence og andre nye sorter. Åpne plantebestander, planting på drill med maisplast, øst-vest orientering av radene for raskere opptørking er viktige forebyggende tiltak. Resistens og sprøyteteknikk blir grundig drøftet.

 

Økologisk jordbær

I Lyngdal besøkte vi Kjell Magne Larsen som driver økologisk jordbærdyrking i plasttunnel, tidligproduksjon av Sonata, remonterende Rondo. Andre sorter prøves også. Plasttunnel er en forutsetning for økologisk jordbærdyrking. Årets utfordring var snegler (vanlige). Jernfosfatpreparatene er godkjent i økologisk.  Feltene børstes tidlig om våren for å fjerne gamle blad med gråskimmelsmitte. Rovmidd brukes mot spinnmidd. Mjøldogg bekjempes med Thiovit. Det er mer arbeidskrevende å drive økologisk dyrking, men de oppnår gode avlinger.

 

Videreforedling av bringebær

Vintland i Lyngdal driver produksjon og videreforedling av bringebær. Nematoder har vært en stor utfordring i mange år. Det fører til svak vekst og ujevne felt. Et nytt produksjonskjøkken skal tas i bruk i år. Smakfulle bringebærprodukter fylles i glass og flasker av bringebær som fryses inn når det er vanskelig å selge bringebærene.

 

Moreller lengst sør

Siste stopp på samlingen var besøk i morellfelt hos Olav Kristensen og Geir Skjæveland ute ved Lindesnes. Morellproduksjonen startet opp i 2001 og de første årene gikk bra. Produksjonen ble etter hvert utvidet, og problem med bakteriekreft begynte å eskalere. Til tross for tunneldekke og sprøyting med Nordox var det svært mye bakteriekreft i feltet. Bakterien går inn i sår og stopper transport i treet. Det fører til at greiner visner og dør. Det er liten tvil om at bakteriekreft følger med plantemateriale, og nyplanta trær dør eller settes sterkt tilbake.

En stor takk til Anne Vintland og Jan Karstein Henriksen og som hadde lagt opp det fine programmet, i strålende sol. En nydelig middag på Rosfjord Strandhotell med mange små retter av lokale råvarer var et høydepunkt på samlingen.

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.