– NLR gir meg begrunnelsen for den agronomiske magefølelsen

25.07.2017 (Oppdatert: 25.07.2017) ,  Morten Berntsen | Nyhet

Når utfordringer og vekstspørsmål melder seg, er Lars Magne Mauset glad han bare kan plukke opp telefonen og ringe rådgiveren i Norsk Landbruksrådgiving (NLR).

Lars Magne Mauset (t.h.) er glad han kan ringe rådgiver Åsmund Langeland i NLR Innlandet når utfordringer og vekstproblemer oppstår i kornåkeren. (Foto: Morten Berntsen)

– Vi tok over drifta på gården i 2014, og NLR er meget viktige for å trigge oss til å hente ut potensialet i åkrene våre, sier Lars Magne Mauset. Sammen med rådgiver Åsmund Langeland i NLR Innlandet, har han og kona klart å heve avlingsnivået i byggdyrkinga.

– Det er godt å vite at jeg bare kan plukke opp telefonen når jeg står i åkeren og kontakte rådgiveren. Jeg får gode svar på hvordan aktuelle oppgaver skal løses. Terskelen for å ta kontakt er veldig lav, og rådgiverne er jevnt over veldig tilgjengelige, sier Mauset.

 

Spiller hverandre gode

Samspillet mellom gårdbruker og rådgiver er avgjørende for et godt resultat i åkeren.

– Jeg må være skjerpet og bruke mye av egen kunnskap når Lars Magne stiller spørsmål. Vi drar veksler på hverandre og spiller hverandre gode, sier Åsmund Langeland.

– Vi ønsker ikke å gjøre store, omveltende grep i drifta, heller små justeringer som kan gi stor gevinst, supplerer Mauset.

I 2015 stilte duoen til start i Avlingskampen, en konkurranse hvor byggdyrkere fra hele landet konkurrerte om å høste høyest avling. Her endte de opp med en tredjeplass med 904 kg bygg per dekar.

– Åsmund hjalp oss å øke kunnskapen omkring delgjødsling i bygg. Vi prøvde ut dette i Avlingskampen, og har videreført dette tiltaket med stort hell, forklarer Mauset.

 

Nyttige fagmeldinger

Ukentlig sender NLR Innlandet ut e-post til medlemmene med oppdatert informasjon om status i åkeren. Her belyses aktuelle problemstillinger og tiltak. Lars Magne Mauset beskriver vekstmeldingene som svært nyttige. På den måten klarer han å holde seg oppdatert i en hektisk hverdag med jobb og familieliv.

– I 2016 var det utfordringer med skorpe etter såing. Takket være råd fra NLR fikk vi ugrasharva åkeren og på den måten brutt skorpa. Det berget hveteåkeren vår, sier Mauset.

Nå har han sagt opp jobben som assisterende rektor på ungdomsskolen, og satser på en framtid som agronom på heltid. Gode råd fra NLR blir like viktig i framtida.

– En god driftsplan fra NLR var viktig da vi tok valget om å bli gårdbruker på heltid, avslutter Lars Magne Mauset.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.