Ny kunnskap er viktig for den som vil være først

19.06.2017 (Oppdatert: 19.06.2017) ,  Therese Talmo-Rønn | Nyhet

Når potetene til Fredrik Bakke er store nok til å sendes ut til en butikk nær deg , kommer de fullpakket av antioksidanter, årelang nedarvet kunnskap og gode råd fra Norsk Landbruksrådgiving, NLR.

De som skal levere sesongens første norske poteter til markedet må være godt faglig oppdatert. Rådgiver Siri Abrahamsen i Norsk Landbruksrådgiving Viken er bonde Fredriks Bakkes makker på kunnskapsheving i potetåkeren.

NLR-medlemskapet gikk i arv med Bakke gård i Stavern. Da Fredrik Bakke tok over gården i 2007 var han ikke i tvil om at rådgiverne også måtte bli med på lasset.

− Gjennom rådgiverne mine får jeg kontinuerlig etterutdanning og gode sparringspartnere. Å være blant de som leverer grønt tidligst til markedet krever at vi er i forkant på kunnskap hele tiden, forklarer Fredrik. Med seg på laget har han rådgiver på potet Siri Abrahamsen fra NLR Viken, samt rådgivere på gulrot og løk.

Intensiv drift og kunnskap
På sine 500 mål produseres det for det meste tidligpotet, tidliggulrot og løk. Og for de som leverer tidlig, er sesongen intensiv. Da er det fint at landbruksrådgivingen tilpasser seg behovet.

I tillegg til besøk av Siri og kollegaene hennes har Fredrik god nytte av flere av tilbudene til NLR.

− Meldingene som blir sendt på e-post hver uke i vekstsesongen er viktige for meg. De hjelper meg å følge opp problemer som kan oppstå underveis før de faktisk oppstår, sier Fredrik. På vinteren tar han også gjerne kurs hos NLR, men i vekstsesongen er det de kjappe meldingene og gode rådene som er aller viktigst.

Rådgiver i potet i NLR Viken, Siri Abrahamsen, er enig.

− Vi er ute på de fleste jordene i området, ikke bare hos Fredrik. Dermed ser vi raskt når problemer er i ferd med å oppstå, og kan varsle slik at medlemmene våre rekker å ta forholdsregler, forklarer hun.

Verdifullt felleskap.
Bøndene i Brunlanes i Vestfold har vært aktive og flinke til å samle seg og jobbe sammen. Jordsmonn og klima er snilt her ute ved havet, og de fleste leverer tidliggrønnsaker. Den første nykålen er allerede høstet. Potet og gulrot er rett rundt hjørnet. 

− Når vi jobber sammen lærer vi også mer, og vi kan få til bedre resultater sammen. Jeg har flere å spørre dersom jeg opplever problemer. Og jeg kan spørre Siri og de andre rådgiverne. I fellesskap klarer vi å holde i hevd og også øke kompetansen hos oss som driver med dette her ute ved havet. Det er vi helt avhengige av, vi som vil være først, fastslår Bakke.

Vi du vite mer om potetrådgiving i Norsk Landbruksrådgiving?

Vil du vite mer om settepotetsjekken, vårt individuelle rådgivingstilbud eller er du på jakt etter kompetanseheving i en gruppe kan vi hjelpe deg. Norsk Landbruksrådgiving har en rekke rådgivingstilbud innen potet ute der du bor. Les mer om våre tjenester innenfor potetrådgiving på våre nettsider.