På grønnsakstur til Skottland

06.10.2017 (Oppdatert: 06.10.2017) ,  Gerd Guren | Nyhet

Rådgiverne i grønnsaker reiste sist i august på fagtur til Skottland for å hente inspirasjon om dyrking av kålrot, gulrot, pastinakk og andre grønnsaker.

Totalt 12 grønnsaksrådgivere deltok på fagtur til Skottland. Her i diskusjon med Jeff Layton på Kettle Producer om produksjon av kålrot. (Foto: Gerd Guren)

Ian Campbell fra Crop Solutions la opp besøkene. Deltakerne besøkte området Fife på østkysten (distriktet mellom Dundee og Edinburgh). Fife er det nest tørreste området i Storbritannia med en årsnedbør på 700 mm.

 

Kålrot dyrkes under nett

All kålrot i Skottland dyrkes under insektnett på grunn av kålflua. Kålrotdyrkerne begynte å dekke med nett før vi i Norge startet og har lang erfaring med dette. De er nøye med å ikke kjøre på nettet for å skape rifter og hull, og har alltid kjøreganger uten nett og produksjon. Nettet ligger på fra såing til to uker før høsting. Tilførsel av bor gjøres 3-5 ganger i løpet av sesongen, og det er også tilførsel av andre mikronæringsstoffer underveis. Kålrota leveres i tre størrelser, den minste pakkes sammen med andre rotvekster som pastinakk og gulrot, mellomstørrelsen filmes, mens den største leveres til industrielt formål. I og med at de leverer relativt liten kålrot, er plantetallet høyt.

 

Spring greens og spisskål populære produkter

Hos en av produsentene, Kettle Producer, så deltakerne produksjon og høsting av spring greens og spisskål. De leverer spisskål store deler av sesongen (lagret også), og de leveres i størrelsen 400-800 gram. Spring greens kan defineres som en løs spisskål uten fast hode, og har et stort marked i Storbritannia. Spring greens leveres 2 stk à 250 g pakket i pose eller ferdig oppkuttet. Spring greens og spisskål dyrkes på samme måte, bortsett fra at sortene og planteavstanden er ulike.

 

Pastinakk og gulrot

Pastinakk er en stor kultur i Storbritannia, og høstes for direkte levering gjennom vinteren helt fram til våren. Både gulrot og pastinakk dyrkes i tre rader på 1,8 m breie bed.  Mot gulrotflua brukes det ikke dekke. Tiltaket mot gulrotflue i pastinakk og gulrot er beising av frø og behandling i sesongen. Problemugras i begge kulturer er balderbrå og potet. Gulrotfeltet som ble vist var en imperatortype som skulle kuttes i fem cm lange biter (cut & peel). I pastinakk brukes hovedsorten Javelin. Gropflekk er et økende problem i gulrot.

 

Korsblomstra vekster

Alle produsenter av korsblomstra vekster deltakerne besøkte kjøpte småplantene fra England, hos to ulike gartnerier. Generelt er klumprot et problem. Det er vanlig å sjekke jord for klumprot gjennom Eurofins før dyrking av korsblomstra vekster. Er trykket for stort, velger man et annet felt. I blomkål bruks det også en del klumprotresistente sorter, men disse småplantene er dyrere.

 

Dekke brukes i flere kulturer

Når nettet til kålrota blir slitt, blir det gjerne brukt som dekke til andre kulturer som vern mot vind, fugler (duer, kråke, fasan) eller kanin. Ved overvintring av blomkål, er det helt nødvendig med dekke. Det er vanlig å dekke spisskål og greens med nett hele sesongen som vern mot fugler og kanin. Salat dekkes hele sesongen som vern mot fugler og hagl.

 

Kettle Producer og East of Scotland Growers

Den største produsenten deltakerne besøkte, Kettle Producer, tar imot grønnsaker fra andre produsenter i tillegg til egen produksjon. Kettle samarbeider med omtrent 50 grønnsaksprodusenter, og deler produksjonen inn i fire hoveddeler: rotvekster, kålvekster, salater og bearbeidede grønnsaker. Kettle har også samarbeidspartnere og eget firma i Sør-Europa. Totalt dyrkes det grønnsaker på 60.000 dekar til Kettle (hvorav 25.000 dekar i Skottland). Firmaet utfører også utstrakt rådgiving til produsentene.

 

Flere produsenter rådgiverne var innom var medlem av East of Scotland Growers (ESG), en organisasjon som ivaretar grønnsaksprodusenters interesse. ESG befatter seg med kulturene blomkål, brokkoli, grønnkål, kålrot, hodekål og løk. Organisasjonen tar jordprøver (for analyse av næringselementer og klumprot), lager gjødselplaner, foretar felles innkjøp av småplanter til medlemmene, ordner med avsetning, driver markedsføring m.m. ESG utfører også sortsforsøk.

 

Flere bilder fra fagturen til Skotland 

Klikk å bildene for å bla i albumet. (Foto: Kari Aarekol, Astrid Gissinger, Hilde Marie Saastad, Lars-Arne Høgetveit og Gerd Guren)

Høsteklare spring greens. (Foto: Gerd Guren)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.