Under halv grovfôravling

25.07.2018 (Oppdatert: 20.12.2018) Jan Ferstad

Tørken har rammet hardest på Østlandet og Agder der samlet anslag for første- og andreslått hittil ligger på godt under halv avling i gjennomsnitt. Hvis det kommer regn som meldt kan det berge en OK tredjeslått. Rådet er å gjødsle for en tredje høsting, også for de som vanligvis bare høster to ganger.

Avlingene i førsteslåtten varierer mellom 30 og 80 prosent av normalavling. For andreslåtten ser det enda verre ut. Flere steder er det nesten ingenting, mens det andre steder, som i Møre og Romsdal, kan være opp mot 70 prosent av normalavling. (Foto: Lise Olavsdatter Lund)

Fagforum grovfôr i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) har i dag hatt sitt ukentlige Skype-møte der de fagansvarlige for grovfôr i de ti regionene i NLR deltar. Alle bidrar her med anslag for grovfôravlingene hittil og utsikter framover. Det er vanskelig å gi en eksakt avlingsprognose siden det er stor variasjon i avlingsnivå innenfor regionene.

Det er også fortsatt for tidlig å si hva det endelige resultatet blir, siden mye av vekstsesongen gjenstår og det er meldt regn på Østlandet til helga. Det har allerede kommet noe regn på Vestlandet og i Trøndelag. Rådet som blir gitt fra våre rådgivere nå er å satse på å gjødsle for en god tredjeslått, også for de som normalt bare slår to ganger.

Flere steder er det slått store arealer med korn til grønnfôr, og det legges opp til en storstilt halmberging etter skuronna som nå er i startgropa. Det er aktuelt å behandle halmen med ammoniakk eller urea for å gjøre den bedre egnet til fôr. Formidling av halm og grovfôr gjøres gjennom flere nettsider.       

 

Avlingsanslag

Avlingene i førsteslåtten varierer mellom 30 og 80 prosent av normalavling. For andreslåtten ser det enda verre ut. Flere steder er det nesten ingenting, mens det andre steder, som i Møre og Romsdal, kan være opp mot 70 prosent av normalavling.

Verst er det på Østlandet og Agder der samlet anslag for første- og andreslått hittil ligger på godt under halv avling i gjennomsnitt. I Rogaland er anslaget omkring halv avling, mens det lenger nord på Vestlandet ligger på 60 prosent, og opp mot to tredeler av normalt i Møre og Romsdal. I Trøndelag varierer det mye, fra omkring 40 prosent lengst sør til normalavling i nord, i gjennomsnitt ca. 75 prosent.

I Nord-Norge er det også veldig variabelt pga kulde og sein vår. Det er god gjenvekst i de nordlige deler.  

 

Kontaktpersoner

Ragnhild Borchsenius, fagkoordinator grovfôr, NLR, tlf. 900 90 787

Oddbjørn Kval-Engstad, fagleder grovfôr, NLR Innlandet, 995 46 503Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.