Med deltakerrekord og positive tilbakemeldinger kan Jørn Haslestad konkludere med at årets bærseminar har vært en suksess.
– Det er gledelig at over 150 deltakere har funnet veien til Hamar og Bærseminaret 2018. Det viser at det er stor interesse for denne typen møter, sier Jørn Haslestad, bærrådgiver i NLR Innlandet og ansvarlig arrangør.
Mer enn bare fag
Selv om det er nær 20 fagforedrag på programmet disse to dagene, er dette allikevel bare en liten del av seminaret.
– Fagforedragene er bare halve arrangementet. Den andre halvdelen er kontakten med kollegaer og fagpersoner i bærdyrkermiljøet, forteller Haslestad.
I år er det særlig arbeidskraft og lover rundt dette som har fått fokus i programmet.
– Vi har vært heldige og fått med oss dyrkere som forteller om sine erfaringer med rulleringer av arbeidskraften. I tillegg holder NHO foredrag om hvordan man forholder seg til kontroller fra Arbeidstilsynet, sier Haslestad.
– I tillegg er det selvfølgelig en rekke foredrag om dyrkingsteknikk og økonomi, supplerer Haslestad.
Utstillertorg
I programmet er det også lagt opp til gode pauser med muligheter for vandring i utstillerområdet. Her er har snaut 20 bedrifter som leverer varer og tjenester til bærnæringa plassert seg med stands.
– Det er viktig å knytte kontakter med leverandører til næringa. Særlig viktig er det å gjøre dette i forkant av sesongen, slik at alt utstyr er klart når det virkelig braker løs, sier rådgiveren.
Trude Isdal Fosse deltar på Bærseminaret for å få impulser til egen drift. Selv er hun helt fersk bringebærdyrker på Vestlandet. Foto: Morten Berntsen
To verdener
– Vi er her for å treffe folk i næringa. Selv er vi helt nye med i overkant et dekar bringebær, sier Trude Isdal Fosse, som har tatt turen fra Nord-Hordaland. Impulsene og inntrykkene hun tar med seg hjem, er nyttige.
– Det er virkelig to forskjellige verdener øst og vest for fjella. Vi driver i mindre skala og vi må være kreative på Vestlandet, avslutter hun.