Vær ekstra forsiktig når du høster i år

11.07.2018 (Oppdatert: 20.12.2018) Jogeir Magnar Agjeld

Det tørre været gir ikke bare begredelige avlinger. Fra Europa meldes det stadig om branner etter hvert som innhøstinga er i gang. Vær forsiktig!

Tørre forhold under innhøsting øker faren for brann. Gjør rent utstyr før arbeidet starter. FOTO: Kari-Anne Ånnerud

Den irske journalisten Bruce Lett har oppsummert det hele på sin facebook-profil: 

 

Oversatt til norsk, noe som er ganske enkelt i og med at forholdene hos oss er omtrent som i Irland for tida, får vi omtrent følgende tekst:

Innhøstinga er sparket i gang, under ekstremt tørre forhold. Vær så snill å være forsiktig der ute! Det har vært et tøft år for økonomien, både for bønder og landbruksentreprenører, men husk for all del å ta deg tid til en grundig sjekk av maskiner og utstyr før tresking og balling. Blås rein eller vask presser, traktorer og treskere hver dag. Det er nok med ett defekt lager, så kan hele maskina gå opp i flammer på sekunder. Brannvesen over hele landet er allerede hardt presset med skogbranner og den slags. Ta med skikkelig brannslukkingsapparat, og tenk gjennom hva du skal gjøre om maskinene tar fyr. Vær oppmerksom på vindretningen og ha en evakueringsplan for hver teig, hvis det verste skulle skje. Hold telefonen oppladet, og få i deg nok drikke. Pass på deg sjøl, og husk at maskiner kan erstattes! Kjør forsiktig!

I en av kommentarene Bruce Lett har fått på artikkelen, nevnes lauvblåserens fortreffeligheter. På få minutter fjernes gode mengder støv og bøss fra radiator, motor, bakstuss og redskap. Vi bringer tipset videre, sammen med de øvrige gode rådene. 

 

LES MER: Rundballepressa tok plutselig fyrFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.