Meningsfull mentorveiledning

22.10.2018 (Oppdatert: 20.12.2018) Morten Berntsen

VIDEO: – Mentorordningen er en gylden mulighet til å få noen andres øyne på drifta. Slik kan du unngå at drifta blir ensporet, sier Agnete Fauskrud, som deltok på mentorordningen Bonde hjelper bonde i 2017.

Kjell Ivar Bergehagen var i 2017 mentor for Agnete Fauskrud. Han har overført sin mangeårige erfaring i praksis. FOTO: Morten Berntsen

 

Gjennom en rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) fikk Agnete Fauskrud vite om tilbudet i mentorordningen Bonde hjelper bonde. Hun fattet umiddelbart interesse for opplegget, og meldte seg på. 

– Det var en veldig fin mulighet til å få inn nye ideer i drifta mi, sier hun. 

 

Ullen lidenskap

Agnete Fauskrud har rukket å få fire år med erfaring i sauehold, og mentoren, Kjell Ivar Bergehagen, har kommet med nyttig innspill. 

– Han har fortalt at man kan ha sau eller man kan drive med sau. Jeg ønsker å drive med sau, sier hun. 

Særlig innen avl har den unge sauebonden fått faglig påfyll. 

– Kjell Ivar er god på avl. Her har jeg lært masse, forteller Fauskrud. 

  

Kontakter for mentorordningen Bonde hjelper bonde:

Prosjektleder: Mette Feten, NLR, 957 52 236, mette.feten@nlr.no

Trøndelag: Torhild Svisdal Mjøen, NLR Trøndelag, 955 57 932, torhild.svisdal.mjoen@nlr.no

Sogn og Fjordane: Ove Sørestrand, NLR Vest, 951 38 819, ove.sorestrand@nlr.no 

Hordaland: Leif Trygve Berge, NLR Vest, 982 45 839, leif.trygve.berge@nlr.no

Agder: Knut Sigurd Haugå, NLR Agder, 913 60 016, knut.sigurd.hauga@nlr.no

Hedmark og Oppland: Magnhild Strand, NLR Innlandet, 934 52 532, magnhild.strand@nlr.no

 

Bonde hjelper bonde

Mentorordningen Bonde hjelper bonde innebærer at du som er fersk bonde under 40 år gjør en formell avtale med en erfaren kollega om å bistå som diskusjonspartner i drifta gjennom ett år. Ordningen omfatter alle produksjoner, også Inn på tunet, lokal foredling m.m. 


Foreløpig er dette et treårig prøveprosjekt i Hedmark, Oppland, Agder, Hordaland, Sogn og Fjordane og Trøndelag. Hører du hjemme i ett av disse fylkene kan du nå søke om å få din egen mentor i 2019.

 

> Søknadskjema


Norsk Landbruksrådgiving (NLR) har ansvar for gjennomføringen i samarbeid med Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Innovasjon Norge. Det gis økonomisk støtte over jordbruksavtalen. Mental Helse ungdom er med som samarbeidspartner i 2019.
 
Regional oppfølging 
Alle mentorpar blir tilknyttet en regionkontakt i NLR. Før dere setter i gang får dere opplæring i hva opplegget går ut på og hva det vil si å være mentor. Opplæringen skjer regionvis der mentorer, unge bønder og regionkontakter i NLR møtes.

Mentorparene inngår en avtale som innebærer kommunikasjon og møter gjennom ett år. Mentor mottar 8000 kroner for arbeidet. Tilbudet er gratis for deg som fersk bonde.   
 
Gode tilbakemeldinger 
– Mentorordningen har fungert veldig godt i de to årene den har vært i drift. Vi ser at mange har stort utbytte av å delta. Dette er et gjennomarbeidet opplegg med opplæring av mentorer og oppfølging gjennom året, sier Mette Feten som er nasjonalt ansvarlig i NLR. 

 

Les mer:

Mentor ble kårkall hos ung bonde

 

Bli med i mentorordningen Bonde hjelper bonde i 2019!

 

Ny søknadsrunde for mentorordning i landbruket (Landbruks- og matdepartementet)

 

Trenger du en mentor? (Bedre gardsdrift)

 

Klart for nye mentorpar (Norsk Landbruk)

 

Lærer mer om ullen lidenskap 

 

Bedre bær med mentor

 

Bonde hjelper bonde i mentorordning (Nationen)

 

Mangler du kårkall? Søk om mentor (Norsk Landbruk)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.