Potetene gror i fåra

13.09.2018 (Oppdatert: 13.09.2018) ,  Morten Berntsen | Nyhet

I flere åkrer er det observert poteter som gror i fåra. Fenomenet oppstår når plantene utsettes for høy grad av stress, med kombinasjonen høy temperatur og alvorlig vannmangel.

KONSEKVENSER AV TØRKEÅRET: Rådgivere og bønder fortviler når potetene gror i fåra. FOTO: Morten Berntsen

Denne artikkelen er hentet fra Grønt i fokus nr. 3-2018

 

Hadde vi vært i mai måned, ville situasjonen med groende potet i åkeren vært svært ønskelig. I september er derimot observasjonene som rådgivere og bønder har gjort i flere potetåkrer mildt sagt oppsiktsvekkende.

– Vi har sett poteter som spirer i åkrer i Hedmark, Oppland, Østfold og Rogaland. Fenomenet er funnet i flere sorter, blant annet Kerrs Pink, Pimpernel, Asterix og Bruse, sier Camilla Bye, potetrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet.

 

STRESSREAKSJON

Som en reaksjon på stress, med kombinasjonen av høy varme og alvorlig vannmangel, setter poteten i gang spireprosessen på ny. Omfanget varierer fra åker til åker. Noen steder er det bare én eller noen knoller under hvert ris som spirer, mens andre steder er det flere knoller som har satt i gang spiring.

– Potetplanta er stressa, og gjør alt den kan for å sikre neste generasjon ved å sette nye spirer, forklarer Bye.

Fra våre naboland Sverige og Danmark rapporteres det også om poteter som spirer i fåra dette året.

 

PÅVIRKER BRUKSEGENSKAPER

Når spiringsprosessen settes i gang, brytes dvalen. Det gjør poteten fysiologisk gammel, noe som påvirker både lagringsevnen og bruksegenskapene til potetene.

– Potetene blir fysiologisk eldre enn de faktisk er, og det er ikke gunstig. For matpotetsorter har dette mindre betydning, forutsatt at det ikke blir for lang lagringstid, sier Bye.

Derimot vil det få langt større konsekvenser for sorter som brukes til chipsproduksjon. I det spireprosessen settes i gang, brytes stivelse ned til sukker. Dette påvirker egenskapene ved fritering.

– Vi risikerer å få brune chips når slike knoller friteres, sier Bye.

 

HÅNDTERING AV AREALER

Hvor stort problemet er i din åker, ser du ikke før du går ut og graver. Og det er nettopp det rådgiveren oppfordrer til å gjøre.

– Dersom knollene har fått ønsket størrelse, kan du vurdere å svi ned riset. Dersom størrelsen er for liten, bør potetene få stå ei stund til. Dette kommer an på hva potene skal brukes til. Det er uansett viktig å kartlegge omfanget i egen åker, understreker Bye.

Hun foreslår å kontakte pakkeri/mottaker hvis du finner spirende poteter. Kanskje kan du få avtale om tidligere levering, og dermed unngå å lagre slike poteter. I alle tilfeller bør slike arealer høstes for seg, så langt det er praktisk mulig.

 

SJEKK ÅKEREN: Potetrådgiver i NLR Innlandet, Camilla Bye, råder alle potetprodusenter til å sjekke i sin åker. Hun foreslår å kontakte varemottaker hvis det er mye spirende poteter. FOTO: Morten Berntsen. 

 

SÅRHELING ER VIKTIG

Poteter som spirer i fåra er vanskelige å lagre gjennom vinteren. Groene, som gjerne er lange og skjøre, blir slått av i innhøstinga og er potensielle inngangsporter for lagersjukdommer.

– Vi er avhengig av god sårheling. I år er det også ekstra viktig å kjøle ned potetene etter opptak, forklarer Bye.

Høy lufttemperatur skaper utfordringer for potetprodusenter uten kjøling på lageret. Du oppnår rett og slett ikke lav nok temperatur på lageret kun med uteluft.

– Du må da vurdere om det er kaldere i bakken, og at potene dermed må stå ute til lufttemperaturen blir lavere, sier Bye.

 

LES OGSÅ: Avlingsprognose i potet 2018

 

SJEKK SETTEPOTETENE

Hans Arne Krogsti, settepotetansvarlig i Strand Unikorn, har ikke hørt om tilfeller av spiring i settepotetareal så langt. For produsenter som dyrker egne settepoteter, er det viktig å sjekke disse arealene.

– Graden av alvorlighet kommer an på hvor langt groinga har kommet, sier Krogsti.

Han peker også på at slike poteter er vanskelig å lagre fra september til mai neste år, men dersom man får avsluttet veksten i riktig tid før spiringa har kommet for langt, samt får gitt potetene god sårheling ved innlagring, kan det gå bra.

Krogsti råder dyrkere til å skaffe seg en oversikt over situasjonen for egen åker, og eventuelt håndtere ramma partier for seg.

– Dersom det er mulig å avgrense eventuelle områder i åkeren, vil det være en stor fordel å holde disse potene unna det øvrige partiet. Dersom du oppdager spiring i åkeren, er det bare å få avsluttet veksten så snart som mulig før spiringa kommer for langt, sier Krogsti.



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.