10.000 gode hjelpere i tomatproduksjonen

12.04.2019 (Oppdatert: 12.04.2019) Annichen Smith Eriksen

Biologisk plantevern mot skadedyr er råd nummer én når team veksthus i NLR Viken gir råd om plantevern i tomat. Norske tomatprodusenter har lang erfaring i å bruke nyttedyr. Med en kombinasjon av ulike nytteorganismer bekjempes skadedyr uten bruk av kjemiske plantevernmidler.

NYTTIGE HJELPERE: Utsett av kort med snylteveps mot kvitfly i tomat. (Foto: Annichen Smith Eriksen)

Det er ikke bare mennesker som liker tomat. Skadedyr som blant annet spinnmidd og kvitfly (mellus) er svært glad i tomat. Det er derfor viktig at gartnerne har slagplanen klar for hvordan de skal bekjempe eventuelle angrep og unngå avlingstap.

I kampen mot skadedyrene brukes et team av nyttedyr som har ulike oppgaver. Rovtegen Macrolophus pygmaeus er svært sulten og spiser mange typer skadedyr som spinnmidd, kvitfly, sommefugllarver og tomatminermøll.

Rovmidden Phytoseiulus persimilis og snyltevepsen Encarsia formosa derimot er spesialister og angriper henholdsvis bare spinnmidd og mellus.

 

Overvåking med feller

For å vinne kampen mot skadedyrene, må gartneren kjenne sin fiende, vite hvordan de ser ut, når de kommer og hvor mange de er.

Gule limfeller er et supert hjelpemiddel til å oppdage små angrep av kvitfly. Kvitfly er glad i den gule fargen, flyr mot de gule limfellene og lander rett i klistret. Ved angrep av kvitfly økes dosen med snylteveps, slik at angrepet bekjempes raskt og effektivt.

I tillegg til å brukes til overvåking, brukes limfeller også til fangst av kvitfly.

En kvitfly legger opp imot 200 egg på en varm sommerdag. Dersom 100 kvitfly sitter fast i klisteret og ikke kan legge egg, så unngår du angrep av 15.000-20.000 nye kvitfly.

NYTTIG KLISTER: Gule limfeller til fangst av kvitfly. (Foto: Annichen Smith Eriksen)

 

I 2017 var det angrep av tomatminermøll Tuta absoluta i tomat i Rogaland. Denne lille møllen kan gi store avlingstap dersom den får fotfeste i tomatveksthusene.

Heldigvis ble Tuta absoluta bekjempet i 2017 og den ble ikke registrert i Norge i 2018. Til å overvåke eventuelle angrep av tomatminermøll, brukes feller med et duftstoff. Dette stoffet tiltrekker hanner av Tuta absoluta.

Hvis en Tuta er i veksthuset, vil den fly rett i fella og lande på limplaten i bunnen av fella.

TILTREKKENDE LUKT: Ferromonfelle til overvåkning av tomatminermøll. (Foto: Annichen Smith Eriksen)

 

Grådig rovtege

Rovtegen Macrolophus pygmaeus er en allsidig kar og har mange skadedyr på menyen sin. Den kan også bli vegetarianer og overleve på plantesaft, hvis det ikke er noen skadedyr på plantene. Et par uker etter planting settes rovtegen ut i veksthuset og den fôres med steriliserte sommerfuglegg. På denne måten bygges det gradvis opp en god hær med rovteger som er klar til å spise det de finner av spinnmidd og kvitfly i veksthuset utover sommeren.

 

Kresen rovmidd og snylteveps

Rovmidden Phytoseiulus persimilis er derimot mer kresen. Den spiser bare veksthus-spinnmidd. Dersom den ikke finner spinnmidd på plantene, vil den dø av sult i løpet av noen dager. Siden rovmidden ikke har vinger, men bare løper rundt på plantene, er det viktig å sette den målrettet på planter med angrep av spinnmidd. Dermed plasseres rovmidden rett i matfatet og gartneren får valuta for pengene.

Snyltevepsen Encarsia formosa er også kresen. Den angriper bare kvitfly og kan ikke etablere seg i veksthuset hvis det ikke er kvitfly på plantene. Men snylteveps er en dyktig flyger og god å finne de første kvitflyene. Strategien for snylteveps er derfor å sette ut små doser forebyggende slik at det kan finne kvitfly før gartneren vet at det er angrep på plantene.

 

NYTTEDYR-TEAM Rovtege (6 mm), rovmidd (0,3 mm) og snylteveps (0,6 mm) mot spinnmidd og kvitfly i tomat. (Foto: Annichen Smith Eriksen)

 

Bakterier mot sopp

Enkelte tomatsorter er utsatt for angrep av meldugg. I tillegg til biologisk bekjempelse av skadedyr, kan meldugg også kontrolleres med et biologisk middel.

Serenade ASO inneholder snille bakterier og brukes til å holde angrep av meldugg under kontroll.

 

 Artikkelen er hentet fra NLR-magasinet 2019. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.