Tøft for frukt og bær i mai

20.05.2019 (Oppdatert: 20.05.2019) Sigrid Mogan

Sommervarme i april ga rekordtidlig blomstring i frukthagene i år. Men etter den søte kløe, kommer den sure svie, heter det. Det har vi fått erfare i år.

SKADE: Åpne blomster tåler ikke minusgrader.

I mai var vinteren tilbake og nattetemperaturen krøp godt under null flere steder – mens frukttrærne sto i full blomst! Det tåler ikke åpne blomster. Lokalt er det stor skade, men vi vet enda ikke hvor omfattende skaden er. Lokale forskjeller, til og med øverst og nederst i trærne, kan gjøre forskjeller. Også i bæra har vi fått skade. Ja, i alle frukt- og bærvekster som hadde åpne blomster under frostnettene, må vi regne med avlingstap. Dyre timer for frukt- og bærdyrkerne disse frostnettene!

Men livet i frukt- og bærfeltene må gå videre, og feltene må følges opp til tross for forventet avlingssvikt. Vanning og gjødsling, grasklipping, plantevern, nyplanting osv. Været styrer plantevernarbeidet på denne tiden. Yr.no, VIPS og RimPro benyttes flittig – flere ganger hver dag.

 

Rådgivere bidrar

Våren er en travel tid for dyrkerne, men også for frukt- og bærrådgiverne i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). Rådgiving er vår primære oppgave. Det skjer på ulike måter: hos enkeltdyrkere eller i grupper, på markvandringer og med nyhetsbrev. Vi har nær kontakt med frukt- og bærrådgiverne fra sør til nord i landet, noe som kommer medlemmene til gode.

Forsøk og prosjekter bidrar med ny kunnskap som brukes i rådgivingen. Dette arbeidet starter nå på våren; feller for overvåking av skadegjørere, registreringer og tellinger av forskjellig slag. Prosjektene bidrar med godt samarbeid med NIBIO og andre aktører innen bransjen. Rådgiverne deltar på faglige arrangementer i utlandet for å være på høyden med det som skjer i andre land.

 

Økologisk satsing

NLR har fått en større rolle i økologisk landbruk, og her bidrar mange rådgivere. Det er arrangert en studietur til Danmark med deltakere fra hele verdikjeden innen frukt. I august arrangeres en studietur for økologisk bærdyrking fra øst til sør i landet. Et nyhetsbrev for økologisk frukt og bær er også på trappene.

God fortsettelse på frukt- og bæråret 2019!



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.