Bønder og psykisk helse er nominert til Helseprisen 2019

15.11.2019 (Oppdatert: 07.01.2020)

Prosjektet setter psykisk helse i landbruket på dagsorden, og arbeidet er nå belønnet med nominasjon til Helseprisen 2019.

Prosjektet Bønder og psykisk helse er nominert til Helseprisen av stiftelsen Dam. (Foto: Therese Talmo-Rønn)

Prosjektet er ledet av Mental Helse Ungdom og er et samarbeid mellom Norges Bondelag, TINE, Nortura, Norsk Landbrukssamvirke, Norsk Landbruksrådgiving (NLR), Felleskjøpet Agri, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bygdeungdomslag og Ruralis.

Bønder og psykisk helse handler om å utvikle og gjennomføre enkle tiltak som kan forebygge psykiske plager og fremme god psykisk helse blant unge bønder, slik at de velger yrket og blir værende. 

NLR spiller en viktig rolle med å stille med kriseberedskap for alle bønder som opplever å komme i en krise, og har opplevd større pågang og et økende antall saker der de har ytt bistand de siste årene.

Gode samarbeid

Helseprisen 2019 gis ut av stiftelsen Dam som har fokus på bedre helse gjennom deltakelse, aktivitet og mestring.

I juryens begrunnelse heter det: «Bønder og psykisk helse er en problematikk som har gått under radaren til nå. Det er en gruppe som man sjelden tenker trenger hjelp til å takle psykiske utfordringer. I bunnen ligger et spennende samarbeid med næringen og organisasjoner som representerer norske bønder.»

Viktig arbeid

HMS-fagkoordinator i NLR, Halle Arnes, synes nominasjonen er veldig bra og ser viktigheten ved økt fokus på psykisk helse blant bønder, spesielt unge. 

− Vi har observert økt fokus på psykisk helse. Hele landbruksnæringa har involvert seg i dette prosjektet, og vi har hatt gleden av å være med på det, sier Halle Arnes. 

− Halvparten av Norges befolkning opplever utfordringer en gang i løpet av livet, og det gjelder også bønder. Det er ikke like enkelt for en bonde, spesielt husdyrbønder, å levere egenmelding dersom man får utfordringer i hverdagen. Arbeidet som gjøres med psykisk helse i landbruket er viktig, og det senker terskelen for å snakke om det, sier Arnes videre.

Fram til 25.november kan man stemme på de tre finalistene.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.