Mentorordninga fikk fart på plommeprosjektet

12.09.2019 (Oppdatert: 19.09.2019) Siri Josefine Mo, Morten Berntsen

VIDEO: – Det er gull verdt å ha en mentor å ringe til når jeg starter plommeproduksjon. Det er så mange spørsmål, sier Valborg Alhaug. Knut Braastad har lang erfaring med fruktproduksjon og bistår gjerne.

Valborg Alhaug og Knut Braastad diskuterer dyrkingsteknikk i plommer. FOTO: Morten Berntsen

 

Med tolv års fartstid som bonde, blir det feil å kalle Valborg Alhaug fersk i faget. Allikevel dukket det opp mange spørsmål da hun i vår skulle etablere et åtte dekar stort plommefelt. Gjennom mentorordninga i landbruket har hun kunne høste erfaringer fra den drevne eple- og plommedyrkeren Knut Braastad.

– At Knut er organisert gjennom mentorordninga gjør det legitimt for meg å ringe ham med alle mine spørsmål, uten at jeg trenger å føle på at jeg maser. Han blir også tilgodesett med en symbolsk sum for rollen, sier Valborg.

 

– HELT RIKTIG MÅTE Å JOBBE PÅ

Knut Braastad ble kontaktet av en rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) med forespørsel om han kunne stille opp som mentor. Han brukte ikke mange sekundene på å tenke seg om før han stilte seg selv og sin ervervede kunnskap til disposisjon.

– Dette er den riktige måten å jobbe på. Man får knyttet produsenter, nye og gamle, og landbruksrådgivinga tettere sammen. Jeg har et genuint ønske om at flere produsenter skal starte opp med fruktproduksjon, og det er mange ting man lurer på i en slik oppstartsfase, sier Knut Braastad.

Han har i flere år tatt imot nyetablerte produsenter for opplæring og erfaringsutveksling.

– Jeg ser absolutt behovet for denne typen ordning, og jeg skulle absolutt ønske at det var et tilbud da jeg startet opp også, supplerer Braastad.

Særlig i starten av sesongen var det hyppig telefonutveksling mellom mentor og lærlingen, og spørsmålene knyttet seg til etablering av plommefeltet.

– Vi fikk god hjelp av Knut til utplanting med riktig plantedybde, vanning, oppbinding og gjerder, sier Valborg Alhaug.

 

 

Valborg Alhaug er fornøyd med hjelpen hun har fått i etableringa av plommefeltet. FOTO: Morten Berntsen

 

MER FRUKT OG GRØNT

Valborg Alhaug er fra tidligere en dyktig gulrotprodusent. Da en gruppe fra Fylkeskommunen skulle utrede muligheter for mer produksjon av frukt og grønnsaker i Innlandet, tente hun på ideen om å starte opp som fruktdyrker.

– Jeg var inne på tanken om både epler og plommer, men landet til slutt på bare plommer. I vår plantet vi ut 1000 trær på et åtte dekar stort skifte, forteller Valborg.

– Trærne til Valborg ser veldig bra ut, skyter Knut inn.

Han har stor tro på mange små produsenter til fordel for få, men store. Særlig i produksjoner med stor risiko knyttet til værforholdene.

– Jeg mener det er en ulempe å være alt for stor produsent på slike risikokulturer som er så ømfintlige for været. Da er det riktig å spre risikoen på flere små produsenter, sier Knut Braastad.

Til tross for elendig avling, med 15 prosent av normalen, i fjor, ligger det an til rekordavlinger denne sesongen.

– Det varme været var perfekt for knoppdannelse, noe som har gitt store avlinger av plomme i år, sier Knut Braastad.

Mentorordninga blir landsdekkende

Mentorordninga i landbruket begynte som et prøveprosjekt i noen fylker. Etter mange positive tilbakemeldinger og resultater blir nå ordninga et tilbud for alle nye bønder over hele landet.

 

Fra 2017 til 2019 har Hedmark, Oppland, Trøndelag, Agder, Sogn og Fjordane og Hordaland vært med på et prøveprosjekt der nye bønder settes i kontakt med mer erfarne bønder. Mange nye og unge bønder har benyttet seg av tilbudet, og hatt stort utbytte av ordninga.

 

Mentorordninga er et felles løft for hele landbruket, og Norges Bondelag, Norsk bonde- og småbrukarlag, Landbruks- og matdepartementet har sammen med NLR bestemt at dette skal være en ordning for hele landet. Dette ble vedtatt i jordbruksforhandlingene.

 

Mette Feten er sjef for kompetanseutvikling i NLR og ansvarlig for mentorordninga i landbruket. Hun er godt fornøyd med prøveprosjektet, og håper nye, unge bønder over hele landet benytter seg av tilbudet.

 

− Mentorordninga er en fin ordning for alle som er nye i landbruket. Har du startet med landbruk de siste årene, oppfordrer jeg deg til å være med på denne ordningen. Her får du gode praktiske råd fra en erfaren bonde, sier hun.

 

Mentorene får opplæring i hva det vil si å være mentor og hva som kreves av dem. Alle mentorene får lønn for å ta på seg veiledningsrollen. Dette håper Feten skal gjøre det lettere for nye bønder å ta kontakt og benytte seg av mentoren.

 

− Av og til kan det være vanskelig å spørre en nabo om og om igjen om gode råd. I mentorordningen er det slik at mentor får en økonomisk kompensasjon for å ta på seg den veiledningsrollen man får, forteller hun.

 

Ordninga skal gi deg som ny bonde mulighet til å stille spørsmål, få gode råd og en diskusjonspartner dersom du står stille med noe.

 

− Hvis du kjenner på en usikkerhet ved det å være ny i landbruket, skal mentoren din være en du lett kan ringe til, sier Mette. Hun ønsker at dette skal være en trygghet for nye bønder over hele landet, og håper bønder med både vanlige og mer utradisjonelle produksjoner vil søke.

 

− Vi oppfordrer spesielt de som er unge og nye bønder til å være med på mentorordninga, avslutter hun.

 

> Søknadsskjema

 

Søknadsfrist er 1. desember 2019. 

 

Les også:

 

> Landsdekkende mentorordning i landbruket fra 2020

 

> Mentor ble kårkall hos ung bonde

 

> Lærer mer om ullen lidenskap

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.