Ny søknadsrunde for godkjenning av Spotlight Plus til erstatning for Reglone

20.12.2019 (Oppdatert: 20.12.2019)

Søknaden om godkjenning av Spotlight Plus som erstatter for vekstavslutteren Reglone er trukket. Ny søknad til Mattilsynet blir sendt nå.

2019 var siste året Reglone var godkjent for vekstavslutning i potet. Fra neste sesong står derfor produsentene uten middel for kjemisk vekstavslutning hvis ikke Spotlight Plus blir godkjent. (Foto: Borghild Glorvigen)

 Nordisk Alkali trakk søknaden om godkjenning av Spotlight Plus i forrige uke. Dette skjedde etter at vi ba dem oppdatere noe av dataene med de seneste studier, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Louise Elisabeth Arnesen, region Stor-Oslo til fagbladet Norsk Landbruk.

Det var ventet svar på søknaden før jul, men nå har altså ikke Mattilsynet noen søknad å behandle.

2019 var siste året Reglone var godkjent for vekstavslutning i potet. Fra neste sesong står derfor produsentene uten middel for kjemisk vekstavslutning hvis ikke Spotlight Plus blir godkjent.

Ny søknad

Trond Anstensrud, som er plantevernmiddelselskapet FMC sin representant i Norge, forteller til Norsk Landbruk at det var firmaet Nordisk Alkali som i sin tid sendte søknaden til Mattilsynet. Ansvaret for Spotlight Plus ble senere overdratt til FMC.

– FMC søkte ikke Mattilsynet på nytt, i frykt for at Spotlight Pluss skulle miste plassen i køen, sier Anstensrud til fagbladet.

Han forteller at FMC har laget en ny søknad om bruk av Spotlight Plus, nå med FMC som ansvarlig søker.

Også for minor use

Trond Anstensrud opplyser til NLR at FMC nettopp har fått regodkjent det aktive stoffet (carfentrazone-ethyl), som plantevernmiddelet Spotlight Plus inneholder, i EU. De sender søknad om gjensidig godkjennelse basert på Sverige sin godkjenning.

Søknaden inneholder også bruksområde minour use for bruksområder innenfor frukt og bær, og behandlingen for disse vil dermed foregå samtidig.

FMC sender søknaden nå, og fordi det søkes om gjensidig godkjennelse for et preparat som er tillatt i Sverige, har Mattilsynet frist på 120 dager på å behandle søknaden.

 

Les også:

Ser etter alternativer til RegloneFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.