Svar på spørreundersøkelsen om ulykker på gården innen 31. januar!

10.01.2019 (Oppdatert: 11.02.2019)

Alle bønder inviteres og oppfordres til å delta i en ny spørreundersøkelse om ulykker i landbruket. Målet er å lære mer om hvordan ulykker oppstår for å kunne drive mer målrettet forebygging.

For å få et best mulig grunnlag for videre arbeid ønskes dine tilbakemeldinger knyttet til ulykker, nestenulykker og HMS-arbeid på din gård. (Foto: Kari-Anne Aanerud)

Samarbeidsgruppa for HMS i landbruket står bak. Den består av Norsk Landbruksrådgiving (NLR), KSL Matmerk, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, og arbeider for at du som bonde skal ha en trygg og sikker arbeidsplass. For å få et best mulig grunnlag for videre arbeid vil de gjerne ha dine tilbakemeldinger knyttet til ulykker, nestenulykker og HMS-arbeid. 

Spørreundersøkelsen gjennomføres nettbasert nå i januar. Alle som er registrert med epost i Produsentregisteret mottar spørreundersøkelsen. Har du ikke epost eller ikke finner den i innboksen din, kan du gjennomføre den her: 

> Til spørreundersøkelsen

Svarfrist er 1. februar.

Det tar ca. seks minutter å svare på undersøkelsen. Undersøkelsen er anonym. Svarene kan ikke knyttes til enkeltpersoner.  

Delvis er det samme spørsmål som i tilsvarende tidligere undersøkelser, i tillegg til en del nye spørsmål. Resultatene skal være klare i god tid før vårens jordbruksforhandlinger.

 

Viktig grunnlag for videre arbeid

− Det er viktig at flest mulig deltar i undersøkelsen. Resultatene danner grunnlag for videre arbeid med HMS i landbruket, sier Gette Eidesen som er nestleder i NLR-styret og ansvarlig for fagområde HMS i styret.

Undersøkelsen er også et viktig grunnlag for utviklingen av en ny og bedre HMS-løsning i KSL. Landbruks- og matdepartementet og landbrukets organisasjoner er opptatt av å lære mer om hvordan ulykker oppstår for å kunne jobbe bedre med forebygging.

− Mange svar gir mer kunnskap. Vi trenger mer kunnskap for å kunne målrette innsatsen som styrker bondens arbeidsevne, og gi bedre råd om sikker og god praksis i arbeidet på garden, sier nestleder i Norges Bondelag, Frøydis Haugen.

 

Angår alle

− Det er veldig positivt at det gjennomføres en slik undersøkelse. Dette er et viktig tema som angår alle i landbruket, sier Trond Reierstad som er styreleder i Tine og Norsk Landbrukssamvirke.

− Jeg syns ofte slike undersøkelser er litt vanskelig å svare på, men vær ærlig og svar med en gang, det hjelper! Nettopp ditt svar er viktig for at våre arbeidsplasser skal være tryggere i framtida, understreker Kjersti Hoff som er styreleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.