Vekst-sidene i Nationen: Sommer i april – vinter i mai!

04.05.2019 (Oppdatert: 06.05.2019)

Rådgivere i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) rapporterer hver uke om vær og vekst landet rundt. Her er noen smakebiter fra lørdag 4. mai

Vestlandsk fjordfe på Flo i Stryn. (Foto: Dag-Arne Eide)

Vekst-sidene står på trykk i papirutgaven av Nationen hver lørdag i vekstsesongen fra april til september. Landet er inndelt i åtte regioner og rådgivere i hver region bytter på å skrive de ukentlige rapportene. I år er det fokus på flere og bedre bilder.

 

Sau og lam på Kandal i Gloppen 1. mai. (Foto: Dag-Arne Eide)

 

Vestlandet: Sommar i april – vinter i mai

Etter ein rekordtørr og rekordvarm april, gjekk vi over i mai med nordavêr og til dels nysnø i fjella. Sauer og lam kan få behov for å søkje ly. Det har vore dårlege forhold for gjødsling med husdyrgjødsel. No kan det opne seg nye sjansar for nedbør for dei som enno ikkje har fått ut husdyrgjødsel på eng. Kjøleg blir det framover, men vindretning frå nord vil ikkje gje mykje nedbør over alt.

Våronna er komen svært langt, og er til dels over for fleire. Det er har vore gode tilhøve for arbeid i åker i lang tid. No vil det vere svært gunstig med litt regn på attlegga og på engareal som er direktesådde med raigras eller anna engfrø.

I plommehagane er bløminga over. Det er rekordtidleg bløming i eple, om ein held seg til langvarige registreringar i eplesorten Gravenstein. Ved overgang til vedvarande kjøleg ver, kan det bli i overkant spennande å sjå korleis dette vil gå. Det er altså i eplehagane det er størst fare for skade i det kjølege veret vi har fått. Jordbær og bringebær vil tole dette veret ei stund framover.

Dag-Arne Eide, NLR Vest

 

Gras, åker og unger setter pris på regnet som kom i Trøndelag 1. mai. (Foto: Elin H. Sikkeland)

 

Trøndelag: Endelig litt etterlengta nedbør

Over store deler av Trøndelag har det dura og putra den siste uka. Det har vært fine og tørre forhold for våronn, men på tirsdag ble det væromslag og litt etterlengta regn har endelig kommet. Nå hører vi at det gror! Tidlig-grønnsakene har kommet i jorda på Frosta og Fosen og mange av kornbøndene nærmer seg ferdig i de tidligste områdene. I fjellstrøka i Lierne har de så vidt begynt å røre skit, det er enda alt for vått i jorda til at det kan kjøres ut noe. Mange grasgårder litt lengre ned i Namdalen er allerede ferdig med våronna, og det er rekordtidlig.

Flere steder langs kysten har fjorårslamma kommet ut på beite, side om side med hjorten eller kortnebbgåsa. Kortnebbgåsa har vært på besøk på Innherred i en måned allerede, og gjør store innhogg på grasareal som ligger strategisk til.

Elin H. Sikkeland, NLR Trøndelag

 

 

Det støver godt bak såmaskina i Verdal. (Foto: Elin H. Sikkeland)

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.