Bidrar til økt produksjon av grønt

15.09.2020 (Oppdatert: 15.09.2020) Siri Josefine Mo

Norsk Landbruksrådgiving har opprettet en ny stilling som skal bistå rådgivere i arbeidet og søknader rundt minor use og plantevernmidler. Anne G. Kraggerud er ansatt i stillingen og har bred erfaring med plantevern.

Anne Glesaaen Kraggerud er ansatt som konsulent grønt i Norsk Landbruksrådgiving. (Foto: Privat)

I over 20 år har Anne G. Kraggerud fra Spydeberg jobbet med faget som alltid er i endring, nemlig plantevernmidler. Først i Landbrukstilsynet (senere Mattilsynet), der hun jobbet med godkjenninger av plantevernmidler med ansvar for agronomi og rester. Siden har hun jobbet i plantevernfirmaet Syngenta, og de siste fem årene har hun vært produktsjef på plantevern i Felleskjøpet Agri.

Minor use-søknader

– Jeg skal ha hovedansvar for søknader om minor use (utvidet bruksområde i kulturer av mindre omfang) og dispensasjoner for kjemiske og biologiske plantevernmidler. Målet er å forbedre tilgangen på preparater, eventuelt andre metoder for å effektiv kunne håndtere skadegjørere som påvirker avling og kvalitet. Dette for å sikre forutsigbar og økt produksjon av grønt i Norge, forteller Kraggerud om sine arbeidsoppgaver i NLR. Selv har hun bodd på Asper gård i Spydeberg siden 1987, med produksjon av korn, frø og kylling, og har god kjennskap til næringa fra det ståstedet også.

– Jeg føler det er en veldig viktig oppgave jeg skal gjøre som har betydning for norsk produksjon av grønt. Jeg gleder meg til de utfordringene som kommer og være med på å finne løsninger, sier hun.

Skal være en støttespiller for alle fagområder

Stillingen er opprettet for å svare ut NLRs ansvar om å søke minor use-preparater for næringa. Avdelingsdirektør for fagavdelingen i NLR, Kåre Larsen, er glad for å ha på plass Kraggerud og den kapasiteten og kompetansen som trengs for å gjøre denne viktige og nødvendige jobben. Selv om området grønt er nevnt i stillingen, skal Kraggerud jobbet med alle NLRs fagområder og være punktet mellom organisasjonen og Mattilsynet.

– Anne skal være en støtte for de andre fagområdene. Hun skal hjelpe til med det tekniske rundt søknadene, samt samarbeide tett med fagkoordinatorene som igjen er tett på rådgiverne rundt om i hele Norge, forklarer Larsen. Og nettopp det gleder Kraggerud seg til å være en del av.

– Det er så mange dyktige fagfolk i NLR som jeg gleder meg til å samarbeide med, sier hun.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.