Internasjonal dag mot matsvinn

29.09.2020 (Oppdatert: 29.09.2020)

I dag markerer Norge og verden den internasjonale dagen om matsvinn. Hele verdikjeden fra jord til forbrukere er involvert i arbeidet for å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030.

Fra 2020 skal jordbruksforetak i grøntsektoren registrere og rapportere matsvinn. (Foto: Borghild Glorvigen)

Matsvinn er et stort globalt problem. En tredel av maten som produseres i verden går tapt, samtidig som 700 millioner mennesker sulter. Globalt sett bidrar matsvinnet til nesten ti prosent av de totale menneskeskapte klimagassutslippene. Den internasjonale dagen mot matsvinn kan bidra til økt bevissthet om denne utfordringen.

– Det er viktig at verden har fått en internasjonal dag mot matsvinn. Å kaste mindre mat krever at vi øker både bevisstheten og kunnskap om utfordringen, men også om løsninger. For mange handler det om å endre på små vaner i hverdagen, og rett og slett å bruke sansene sine bedre, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad til regjeringen.no.

Jordbruket med på avtale om å halvere matsvinnet innen 2030

– Både regjeringen og FN har satt mål om å halvere matsvinnet innen 2030. I Norge har bransjeavtalen vært et effektivt virkemiddel for å redusere matsvinnet, og vi er i rute med å nå det første delmålet om 15 prosent reduksjon innen 2020.  I tillegg oppnår vi reduserte klimagassutslipp og reduserte økonomisk tap i matbransjen. Det betyr vinn-vinn for alle parter, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

– I år blir også jordbruket med på å måle sitt matsvinn. Det er veldig bra, for ved å ha en bedre statistikk for matsvinnet i jordbruket, vil det også være enklere å målrette tiltakene. Jordbrukets organisasjoner er blant de organisasjonene som har undertegnet bransjeavtalen for matsvinn, og de arbeider aktivt for å redusere matsvinnet i sin del av verdikjeden, sier Bollestad. 

Veiledere for registrering av matsvinn i grøntproduksjonen

Fra 2020 skal jordbruksforetak i grøntsektoren registrere og rapportere matsvinn. Det er laget veiledere for hvordan registreringen bør foregå. Veilederne er ikke endelige, men blir justert etter hvert som det gjøres praktiske erfaringer.

Les merFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.