Stor interesse for Mentorordninga i landbruket

05.12.2020 (Oppdatert: 05.12.2020)

240 nye bønder har søkt om å få en mentor gjennom Mentorordninga i landbruket i 2021. Det er ny rekord!

− Det er fantastisk interesse for tilbudet landet sett under ett, selv om antall søkere varierer mellom regioner, sier Mette Feten som er ansvarlig for Mentorordninga i landbruket i Norsk Landbruksrådgiving (NLR).

Overveldende interesse

− Vi ser at regionene som var med på prøveordningen fra 2017 til 2019 har flest søkere. Det tyder på at tilbudet er best kjent og etablert der, sier Feten   

Innlandet, som har vært med siden starten for fire år siden, topper nå med 43 søkere.   

− Vi er helt overveldet av interessen. Det er veldig bra at så mange unge har søkt, sier Magnhild Strand som er regionansvarlig for ordninga i NLR Innlandet.  

NLR Øst og NLR Nord Norge har like bra søkertall som for 2020. Begge regioner var nye i ordningen i år og opplever stor interesse.

Mentor-matching

− Med så mange søkere er det dessverre ikke alle som får delta i 2021. 240 søkere skal fordeles på 120 plasser i hele landet, sier Feten. Fordelt på de ti NLR-regionene gir det i gjennomsnitt 12 plasser per region, men dette blir justert etter søkertallet i hver region. Søkere under 35 år blir prioritert i henhold til retningslinjene fra Landbruks- og matdepartementet.   

Nå starter arbeidet med å finne gode mentorer til de 120 som det er plass til i ordninga. 82 erfarne bønder har meldt seg som mentorer. Mange av søkerne har spesifikke ønsker om hvem de vil ha som mentor.    

Start i januar

I januar blir det regionale oppstartsamlinger med innføring i hva ordninga går ut på, og hva det vil si å være/ha mentor. Samlingene blir trolig nettbasert denne gangen pga. smittesituasjonen, eventuelt i kombinasjon med mindre møter der mentorer og nye bønder møtes lokalt for å komme godt i gang med mentoråret 2021. 

Les mer om Mentorordninga i landbruket >Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.