Et potetliv uten Reglone

16.07.2020 (Oppdatert: 17.07.2020) Morten Berntsen

POTET: Reglone er nå forbudt å bruke. Spotlight Plus er endelig godkjent, men IKKE i kombinasjon med risknusing. Gozai har fått dispensasjon for bruk i 2020. Salget av risknusere har økt det siste året.

NLR jobber med å finne løsninger for vekstavslutning i potet. FOTO: Morten B Livenengen

Resultater fra demonstrasjonfelt i 2019 viste at kombinasjonen av risknusing og behandling med Gozai eller Spotlight Plus fungerte godt, men at de to preparatene virker saktere enn Reglone.

– En saktere virkning betyr at potetprodusenten må starte den kjemiske vekstavslutninga fire til fem dager tidligere enn de ville gjort med Reglone. Sistnevnte middel virket med en gang, sier Borghild Glorvigen, fagkooridnator potet i Norsk Landbruksrådgiving (NLR).

LES MER: Alternativ vekstavslutning

Nye metoder for god vekstavslutning

NLR fortsetter i 2020 sin leting etter nye metoder for å få en god vekstavslutning uten Reglone. Målet er å undersøke mekaniske og kjemiske alternative metoder som kan gi en effektiv og god nedvisning av potetriset og hvordan de ulike metodene påvirker avling og kvalitet.

– Det blir nye demonstrasjonsfelt i 2020 i regi av lokale enheter av Norsk Landbruksrådgiving. Det bir arrangert markdager i feltene høsten 2020, sier Glorvigen.

Det skal i disse demonstrasjonsfeltene undersøkes hvordan preparatene Spotlight Plus, Gozai, Beloukha, eddiksyre og salt virker på nedvisning av potetris. I tillegg blir det prøvd ut ulike mekaniske metoder, både med og uten kombinasjon av kjemiske preparater.

Prosjektet er finansiert av Handlingsplanmidler (Landbruksdirektoratet), og mange bransjeaktører. Se potet.no for mer informasjon.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.