
Jordbruksforetak i grøntsektoren skal nå for første gang rapportere matsvinn for året som er gått. Det skjer gjennom den årlige Hagebruksundersøkelsen og Potet- og grovfôrundersøkelsen som sendes ut i januar.
Landbruksdirektoratet har ansvar for å samle inn og sammenstille informasjon om matsvinn i primærleddet for produkter innenfor grøntsektoren. Jordbruksforetak, pakkeri og råvaremottak til industri (presseri, fryseri, ferskforedlingsindustri og konservesindustri) skal rapportere sitt matsvinn årlig. Alle skal rapportere for første gang i 2021 for matsvinnet som har oppstått i 2020.
Jordbruksforetakene blir kontaktet av SSB gjennom den årlige Hagebruksundersøkelsen og Potet- og grovfôrundersøkelsen. Undersøkelsene omfatter for første gang matsvinn og bli sendt ut i siste halvdel av januar, med en svarfrist på tre uker.
Spørsmål om matsvinn er knyttet til totalt 12 produkter: poteter, gulrot, løk, vinterkål, matkålrot, agurk, tomat, isbergsalat, blomkål, jordbær, bringebær og epler. Disse utgjør til sammen ca. 95 prosent av produsert mengde og representerer grøntsektoren i matsvinnsammenheng.
Pakkerier og råvaremottak til industri mottar en forespørsel fra Landbruksdirektoratet i begynnelsen av februar 2021 om å rapportere matsvinn som har oppstått i 2020. Pakkeri og råvaremottak til industri skal rapportere matsvinn for alle produkter som foretaket mottar. Undersøkelsen blir sendt ut i løpet av januar, og svarfrist er trolig i andre halvdel av februar.
Matsvinn er definert som alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet planter er høstet. En konsekvens av denne definisjonen er at nyttbare deler av mat produsert for mennesker og som blir dyrefôr, blir betraktet som matsvinn. Planter som av ulike grunner ikke blir høstet, skal ikke tas med i matsvinnstatistikken.
Enkelte pakkeri- eller industriaktører deltar i Matvett/NORSUS sin kartlegging av matsvinn. Landbruksdirektoratets kartlegging erstatter ikke Matvett/NORSUS sin kartlegging, men kommer i tillegg til den allerede etablerte rapporteringen, og omfatter kun matsvinnet som hører til primærleddet i matkjeden. Avgrensningen mellom primærproduksjonen og industri er nærmere beskrevet i veiledere
Veiledere for registrering av matsvinn i grøntproduksjonen
Matsvinn i grøntsektoren, hva nå? Landbruksdirektoratet
Norsk Landbruksrådgiving
Osloveien 1, 1433 Ås
Telefon: 902 03 317
E-post: nlr@nlr.no
Org.nummer: 971255684