Veksttorget uke 37: Vått vær gir høstepause

10.09.2020 (Oppdatert: 11.09.2020)

I Trøndelag og Møre og Romsdal venter vi på at kornet skal bli modent og det skal blir treskevær. Nordover er grasavlingene veldig varierende, og mange må kjøpe grovfôr.

GULT OG GRØNT: Framleis ein del grønt i forsøksfelt og åkrar på Mogstad i Surnadal, Møre og Romsdal, 7. september. Forsøksfelt med økologisk matkorn i framgrunnen. (Foto: Frode Grønmyr, Landbruk Nordvest)

Veksttorget 2020 er eit samarbeid mellom Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og Bondebladet. Kvar veke rapporterer NLR-rådgivere om ver og vekst landet rundt i Bondebladet og på nlr.no.

Møre og Romsdal: Utfordringar i innhaustinga

Vi er inne i ein våt periode. Alle planer om tredjeslått, tresking og gulrothausting er sett på vent inntil det tørkar opp. Førre finversperiode hjelpte godt på for ujamne kornåkrar. Nokre åkrar vart treska, men framleis ventar dei fleste på at etterrenningane skal bli modne. Blir det bra vêr framover håpar vi at det meste av kornet blir treska før det blir oktober. Også i kornforsøka våre blir det uvanleg sein tresking i år. Ein del sau kjem no ned frå fjellet, men mykje snø og forholdsvis kald ettersommar gjer at fjellbeita held seg godt. For oss rådgivarane er det fokus på jord for tida. Vi er med på fleire jordprosjekt, og i september har vi ein serie markdagar om jord i Møre og Romsdal. Vi håpar at både vi og medlemmene våre kjem til å lære mykje om jord denne hausten.

Frode Grønmyr, Landbruk Nordvest

 

HØSTENS VAKRESTE EVENTYR: Jordprøvetaking i Aure, Møre og Romsdal. (Foto: Gunn Randi Fossland, Landbruk Nordvest)

Trøndelag: Mange venter på været

Den siste uka har mange av åkrene som har bølga i grønt og gult skifta farge til gult, for temperaturen har vært god. Fortsatt er det knapt 15 prosent av kornet på Innherred som er treska, så det er mye arbeid som gjenstår. Det meldt en god del regn i dagene som kommer, men både korn- og grasbønder som ikke har tatt tredjeslåtten krysser fingra for godt høstevær fra midten av september.

På Innherred er det flere enn vanlig som har gått for kun to slåtter i år, og mange av disse planlegger å utnytte september til høymolebekjemping for å unngå sprøyting før slått neste år. Høymola hadde gode vekstforhold i den tørre og varme junien, så vi kan nok forvente flere store og livskraftige høymoleplanter i enga neste år om man ikke følger med på utviklinga i enga og tar de på alvor der de gjør mye av seg.

Elin H. Sikkeland, NLR Trøndelag

 

VENTER PÅ HØSTEFORHOLD: Gråvær i Verdal, Trøndelag, torsdag 10. september. (Foto: Elin H. Sikkeland, NLR Trøndelag)

Vestlandet: Utfordringar med fuktig ver

Sauesankinga er hovudfokus for mange i desse dagar. Ein del er ferdige med hovudsankinga, medan andre akkurat er i gang. I nokon distrikt har nedbøren ført til problem med å kryssa elvane. Mjølkeprodusentar med konsentrert haustkalving har også travle dagar no.

I frukthagane er eple- og pærehaustinga i full gang. Køyringa er utfordrande i regnet, men det er heldigvis lova betre ver komande veke. Avlingane er moderate etter den kjølege våren. Enkeltsortar som Discovery og Gravenstein sviktar, men det ser heldigvis betre ut i andre eplesortar. Pæreavlingane ser generelt greie ut.

I bringebærfelta er plasten for lengst av og utskjering ferdig. Fokus no er på plantevern, med koparsprøyting mot soppsjukdomar, og etter kvart svovel og olje-såpe sprøytingar mot bladmidden.

Endre Bjotveit, NLR Vest

 


VARIERENDE AVLINGER i NORD: Nypressa rundballer på Holt, Tromsø (Foto: Ingvild Lauvland Høie, NLR Nord Norge)

Troms og Finnmark: Varierende grasavlinger

Høsten nærmer seg med stormskritt, det ser vi både på temperatur og på skogen som gulner. Det har også regna mye innimellom, så det er viktig å tenke på risikoen for kjøre- og pakkeskader på enga.

Gårdbrukerne sanker sau, og samene har startet med å samle reinen for å flytte den fra sommerbeite ved kysten til vinterbeite på indre strøk.

Andreslått har gitt godt med fôr i det meste av regionen, men det er fremdeles en del som må kjøpe fôr. Det har vært en varierende sesong med tanke på grasavlinger.

Der høymola begynner å få store bladrosetter etter slått, er høstsprøyting fortsatt mulig. Det er alltid lurt å hindre høymola i å sette frø utover høsten, og en sparer seg arbeid til neste år.

Bringebæra er godt moden, og i skogen plukkes det tyttebær, blåbær og kantareller. Vi rådgivere benytter høsten til blant annet jordprøvetaking. Dette gir oss mange fine turer ut.

Ellen Reiersen, NLR Nord Norge

 

ALLSIDIG: Frodig på Holt økopark i Tromsø (Foto: Ingvild Lauvland Høie, NLR Nord Norge)

 

Veksttorget tidligere uker

Uke

Lenke

36

Sauen sankes

35

Lovende høst

34

Gras for mange firbeinte

33

Gode avlingar og godt arbeidsvêr

32

Dei fyrste plommene er hausteklare

31

Stor etterspørsel etter dei søte, raude

30

Pass opp for soppen

29

Nå må det komme regn i nord

28

Sommer og bærsesong

27

Store forskjeller fra sør til nord

26

Følg med på skadegjørerne!

25

Rask utvikling

24

Sol, sommar og slåttevêr

23

Lovende start på juni

22

Forsinket, men god vekst

21

Etterlengtet varme

20

Vinter i mai

19

Våren lar vente på seg i nord

18

Ei velsigna våronn i sør


 

 

 

Østlandet: Mye grønne jorder utover høsten

Flere har tatt tredjeslåtten under gode kjøreforhold, mens de fleste venter litt til før siste slått. Enga har vokst bra etter andreslåtten slik at avlingsutsiktene ser gode ut. Dyra er ute på sin siste beiterunde for i år. Selv om det blir en tørr og fin høst er det viktig å huske på at engplantene må ha hvile i forbindelse med innvintringa, dette gjelder også beitene. Det er sådd mye høstkorn, og flere har prøvd seg på høstrybs i tillegg til høstraps. Fangvekster er det også sådd mye i år slik at det blir mange grønne jorder å se utover høsten. Underbuksekampen går også mot slutten, og vi ser fram til å se alle bildene av underbuksene som ble gravd ned i vår!

Maren Holthe, NLR Øst

 

Rogaland og Agder: Haustepause

Etter ein tørr og fin august starta september våt, og innhaustinga fekk seg ein liten pause. Det meste av kornet er i hus og det meldes om gode avlingar. Etter to gode slåttar ser me litt varierande avling på det som er tatt av tredjeslått. Sauene er på veg frå heia, sjølv om dei kom seint opp har det vore eit godt heiaår og lamma ser veldig bra ut. 

 

September er ein god vekstmånad for grønsakene på Jæren. Me observerer mindre skadedyr og opptak av lagringsgulrot er snart i gang. Potethaustinga er i gang så snart regnet gir seg, og det er viktig å framleis tenke tørråtekamp.

 

Jordprøvesesongen er rett rundt hjørnet. Prøvane er til god hjelp når ein skal vurdera behov for kalking og val av gjødselslag. NLR Rogaland tilbyr jordprøveuttak kvart femte år.

Odd Ingebret Paulsen, NLR Rogaland

 

Fjellregionen: Frostnetter

Ein varm august har redda oss frå å kalle dette ein dårleg sommar i fjellbygdene. Etter ein kald og våt juli kom august med god vekst, og andreslåtten som er teke no i starten av september, er grei.  Det er ikkje nok avling til at tapet på førsteslåtten blir oppveid, men med innkjøp av litt grovfôr og spesialtypar av kraftfôr, meiner dei fleste dei vil klare vinteren. Fjellbeitene har halde seg godt, og det var grønt i fjellet ut august. Storfeet i seterdalane har hatt ein god sommar. No er sauesankinga godt i gang, og lamma er runde og fine. Det blir spennande å sjå kva vektene viser. Dei lamma som treng litt ekstra har mykje håbeite å vekse på. Frostnetter i månadsskiftet sette fart i potetopptakinga. No er det å håpe på  varmare vær for å få ei god opptaking. Grønsaker og gulrøter må også inn, sjølv om dei nok kunne vore litt større.  Med nysnøen ned i fjellsidene, må vi få alt som veks i hus no. 

Torhild Svisdal Mjøen, NLR Trøndelag

 

 

Nordland: Våt, våtere, våtest

Finværet har dratt sin kos, og høsten har funnet seg godt til rette. Trær og blader er i ferd med å kle seg i høstens gul, oransje og rødt. Farger som gjør litt godt til en ellers grå og regnfull uke. Alle tidligpotetsortene i demofeltene er høstet, og bøndene gjør seg klar til å sette i gang siste potethøsting så fort været samarbeider. Kornet står foreløpig tålmodig og venter på bedre treskevær. Over hele fylket blir det observert rådgivere bevæpnet med bøtter og jordprøvebor, klare til å samle inn jordprøver til alle som trenger å fornye. Bær og bærplukkere ser man derimot bare færre av.

Ida Schjerven Kvestad, NLR Nord Norge

 

KUNNSKAPSFORMIDLING: Kurs i jord og økologisk grønnsaksproduksjon i Tromsø med Kirsty McKinnon fra NORSØK. (Foto: Ingvild Lauvland Høie, NLR Nord Norge)Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.