Mange storfeprodusenter står foran store investeringer når nye krav om sjukebinger (2024) og løsdrift (2034) innføres.
– Dette blir krevende for mange små og mellomstore melkeprodusenter. I enkelte områder har opptil 80 prosent av produsentene fortsatt båsfjøs, og mange signaliserer at det ikke er økonomi i deres produksjon til å gjøre nødvendige investeringer, sier Jon Fredrik Strandrud, fagkoordinator økonomi i Norsk Landbruksrådgiving, NLR.
Han oppfordrer alle som går og lurer på hva de skal gjøre for å møte de nye kravene om å delta på NLRs nettmøte 19. april, kl. 19.30.

Nettmøtet er gratis for alle og gir nyttig informasjon om hva du må tenke over og gjøre i en prosess med ombygging eller nybygging av fjøs.
Koble på rådgiver tidlig
– Det er viktig å koble på rådgiver så tidlig som mulig. Gjerne i god tid før du ønsker å tegne ei plantegning av ditt nye fjøs, sier Strandrud. Han forteller at mange har tatt en stor risiko i sine byggeprosjekter, både økonomisk, men ikke minst arbeidsmessig.
– Vi ønsker at man, selv med kravene som kommer, kan være lykkelig som liten framfor å bygge for stort og samtidig få med for mye risiko på kjøpet. Dette kommer vi til å si mer om i nettmøtet 19. april, sier Strandrud.
Konsekvenstrappa
Ting har en tendens til å balle på seg. Et nytt fjøs følges gjerne av en økning i produksjonen. Det igjen krever kanskje større gjødsellager, mer fôr som må dyrkes på arealer som kanskje ligger enda lenger fra fjøset.
– Vi kaller dette for konsekvenstrappa. Det er viktig å være klar over denne før du kommer for langt i prosjektet. Det handler om at bonden må ta kontroll over egen byggeprosess. Det kan rådgivere i NLR hjelpe deg med, sier Jan Arve Langørgen, som er teamleder landbruksbygg i NLR Trøndelag.
Han påpeker at god planlegging er mer enn halve jobben med å bygge et nytt fjøs. I nettmøtet 19. april forteller han om stegene i planlegginga av et nytt fjøs (eller ombygging), og hva du må tenke på når.

