Av: Trygve S. Aamlid, NIBIO

NIBIOs regionale Robustfrøblandinger for Sørøstlandet, Innlandet og Midt-Norge er nå tilgjengelig hos Felleskjøpet og Strand Unikorn (Norgesfôr). De kan også kjøpes direkte fra NIBIO Landvik.

Et begrenset kvantum av Robustfrøblanding for Sørvestlandet (Rogaland) og Robustfrøblanding for Nordland er også tilgjengelig fra NIBIO Landvik.

Robustfrøblandingene består 50-60 % blomstrende urter og 40-50% naturgras som (med enkelte få unntak) har opphav i den aktuelle regionen. Eksakt sammensetning finner du i faktabladet Robustfrøblandinger for pollinatorsoner.

Anbefalt såmengde er 2 kg/daa. Viktige arter som går igjen i de fleste blandingene er prestekrage, rød jnsokblom, engsmelle, karve, ryllik, smalkjempe og knoppurt. Frøa er produsert på Sørlandet, Østlandet og i Trøndelag.

Grunnlag for allsidig pollinatorfauna og færre skadedyr

NIBIO prosjektet ‘Bærekraftige tiltak i jordbrukslandskapet for å sikre mangfold av pollinatorer og andre nyttedyr: Integrert plante og pollinatorvern’ har vist at de regionale Robustfrøblandingene gir grunnlag for en allsidig insektfauna bestående av sommerfugler, fluer (inklusive blomsterfluer), nettvinger, marihøner og solitære (ikke kolonidannende) villbier i tillegg til humler. Frøblandinger dominert av honningurt og kløver vil derimot i hovedsak tiltrekke seg humler. En rik fauna av naturlige fiender som marihøner og larver av nettvinger og blomsterfluer vil bidra til færre bladlus og andre skadedyr i åkeren.

Ugras og blomstring i såingsåret

Bortsett fra toårig karve består Robustfrøblandingene utelukkende av flerårige arter. Av disse er det bare engsmelle og smalkjempe som blomster rikelig i etableringsåret, men ved tidlig såing og riktig skjøtsel kan vi få sparsom blomstring også av vill rødkløver, prestekrage og rød jonsokblom i slutten av august og september. Ulempen med Robustfrøblnding sammenlikna med blandinger som inneholder honningurt og andre ettårige arter er at de har mindre konkurranseevne overfor ugras i etableringsfasen. Vi bør derfor ikke så Robustfrøblanding i kantsoner der det vokser åkertistel, åkerdylle, kveke og annet rotugras. Det ettårige frøugraset er vi ikke like redd for, og vi kan unngå at det frør seg ved en tidlig avpussing 8-10 uker etter såing. Fordelen med å så Robustfrøblanding (eller en annen flerårige blanding) er ellers at de ikke må etableres på nytt hvert år, og at permanente soner gir de pollinerende insekter mulighet for å bygge opp livskraftige populasjoner over tid. Ettårige pollinatorsoner anses av mange insektforskere som ‘økologisk feller’ fordi egg, larver eller hele humlebol (f.eks. av åkerhumla) blir ødelagt av den årlige jordarbeidinga.

Økonomi

De regionale Robustfrøblandingene er et viktig virkemiddel i norsk ‘Tiltaksplan for ville pollinerende insekter’. Derfor kan man i fylkene fra Agder til Trøndelag søke om en høyere tilskuddssats fra Regionalt Miljøprogram (RMP) hvis man velger å så disse regionale frøblandingene i stedet for ‘Spire insektvenn’, ‘Strand nr. 71’ eller andre blandinger. Mertilskuddet er i de fleste fylker kr 8-10 pr løpemeter som mer enn dekker den ekstra frøkostnaden ved å kjøpe inn regional Robustfrøblanding.

Frøblandingene egner seg også på tilgrensende pollinatorsoner utenfor det fulldyrka arealet og til revegetering i veiskråninger og etter anleggsarbeider. Forsøksfelt i regi av NIBIO og NLR har viste at Robustfrøblandingene kan sås både etter vanlig jordarbeid og direktesås i kornstubb, men tilslaget jamt over vært dårlig ved direktesåing i eksisternde grasmark.