Jordherbicider og tørke - en utfordrende kombinasjon

De vanligste ugrasmidlene i potet som Fenix, Sencor, Boxer og Centium er kombinerte jord- og bladvirkende midler. En jevn jordoverflate og fuktig jord er avgjørende for god effekt. Jordvirkningen kan beskrives som at midlene legger seg som en kjemisk barriere i det øverste jordlaget og hindrer frøugraset i å etablere seg. Når jorda er tørr, blir middelet liggende inaktivt på overflaten og får ikke kontakt med spirende ugras. Det er også større fare for at ugrasmiddelet kan binde seg til organisk materiale og miste effekt. Tørr jord gir også i seg selv forsinket spiring av frøugras, og et middel som brytes raskt ned kan derfor ha mistet deler av effekten når ugraset omsider spirer.

Fenix, Sencor, Boxer og Centium - virker de kun via jorda?

Selv om disse midlene primært omtales som jordherbicider, har de heldigvis også bladvirkning. Dersom ugraset har spirt og er i tidlig stadium, kan midlene gi betydelig virkning selv i tørr jord. Kontaktvirkning forutsetter god bladdekning og passende temperatur.

Det er derfor svært viktig at man venter til mest mulig frøugras har spirt før sprøyting, spesielt når det er tørre forhold. Utfordringen er naturligvis å rekke sprøyting før potetene spirer, slik at man ikke skader potetplantene. Dette gjelder spesielt Fenix, Boxer og Centium. Sencor er som kjent mer skånsom, og kan brukes inntil potetplantene er ca. 5 cm høye.

Sprøytetidspunkt på døgnet har også mye å si for virkningen. Seint på natten/tidlig på morgenen kan man utnytte doggfallet for å få en bedre ugrasvirkning. Dette gjelder både bladeffekten og jordherbicidvirkningen.

Spotlight Plus, Mizuki og Roundup – kan de brukes?
Et annet alternativ er å bruke rene svimidler som Spotlight Plus eller Mizuki før potetene spirer. Dette er rene kontaktmiddel som virker uavhengig av jordfuktighet og gir god effekt på spirt ugras. Men siden disse midlene ikke gir langtidsvirkning mot ny spiring er det fornuftig å blande med et av de kombinerte jord- og bladvirkende midlene.

Også glyfosat er aktuell å bruke i slike situasjoner, men da i god tid før potetene spirer. Vær sikker på at potetspirene er dekket av minst 5 cm jord. Fordelen med glyfosat er at det er systemisk og gir bredere effekt enn de rene svimidlene. Også her er det fornuftig å kombinere med et jord- og bladvirkende middel for å hindre nyspiring.

Sist men ikke minst må vi poengtere at tørre forhold gir god mulighet for å kombinere med mekaniske og integrerte tiltak.

Hva hvis du har mulighet til vanning?

Dersom det finnes mulighet for vanning, kan du styrke effekten av jordherbicider:

  • Lett vanning før sprøyting gir bedre fordeling og jordkontakt.
  • Lett vanning etter sprøyting aktiverer middelet.
  • Unngå kraftig vanning (eller regn) rett etter sprøyting – det kan føre til utvasking.

Avsluttende råd

Selv om tørre forhold gir ekstra utfordringer, finnes det flere alternativer for ugrasbekjemping i potet. Valg av riktig preparat og strategi er avgjørende. Planlegg tidlig, kjenn til virkemekanismene og følg utviklingen i åkeren nøye.