Det er ønskelig med økt produksjon av bakepotet, for å dekke etterspørselen. Det ble også sist år innført økt toll på potet, som gjør bakepoteter mer kostbare å importere. Bakepotet er et produkt vi med små grep kan klare å dekke med lokal produksjon.

I år har vi flere forsøk sammen med varemottakere og potetprodusenter, for å øke kunnskap og finne riktig dyrkingsteknikk for produksjon av bakepotet. Forsøkene ser på egnethet hos ulike sorter, i tillegg til dyrkingsteknikk som setteavstand, og gjødselstrategier for nitrogen og fosfor.

Når skal bakepoteten høstes?

Bakepotet er populært på grillen i sommersesongen – og da må potetene være klare relativt tidlig. I flere storskalaforsøk ser vi på dyrkingsteknikk i Colomba, med mål om å få innhøstingsklare bakepoteter på et tidligere tidspunkt.

Riktig dyrkingsteknikk sikrer kvalitet og avling

I småskalaforsøk, i regi av NIBIO, ser vi nærmere på sortene Colomba og Solist som bakepotet. Det testes setteavstand på 30 og 40 cm, i tillegg til to ulike gjødselmengder på 9 kg N og 14 kg. N. Vi har også noen felt som ser på hvordan ekstra tilført fosfor i form av bladgjødsel påvirker avling og kvalitet.

Nye sorter

Dette med egnede sorter til bakepotet har vist seg å være en utfordring. Det er ofte ønskelig med gult, pent skall, rund fasong, ingen indre feil, og ikke for mye variasjon i fasong og knollstørrelse. I år ser vi på flere helt nye sorter som i fremtiden kan ha potensiale som bakepotet.

IMG 1336
Forsøksfelt med Solist til venstre og Colomba til høyre. Foreløpig skiller sortene seg godt fra hverandre på oppspiringstid. Sortene er satt samme dag. Foto: Hanna P. Næss Holm
IMG 6754
Hvordan skal en bakepotet se ut? Det er mange ulike sorter og egenskaper å velge blant. Å oppformere en helt ny sort kan ta tid. Foto: Hanna P. Næss Holm
Double baked potatoe
Det endelige resultatet!

Bilde fra www.frukt.no.