Det er ønskelig med økt produksjon av bakepotet, for å dekke etterspørselen. Det ble også sist år innført økt toll på potet, som gjør bakepoteter mer kostbare å importere. Bakepotet er et produkt vi med små grep kan klare å dekke med lokal produksjon.
I år har vi flere forsøk sammen med varemottakere og potetprodusenter, for å øke kunnskap og finne riktig dyrkingsteknikk for produksjon av bakepotet. Forsøkene ser på egnethet hos ulike sorter, i tillegg til dyrkingsteknikk som setteavstand, og gjødselstrategier for nitrogen og fosfor.
Når skal bakepoteten høstes?
Bakepotet er populært på grillen i sommersesongen – og da må potetene være klare relativt tidlig. I flere storskalaforsøk ser vi på dyrkingsteknikk i Colomba, med mål om å få innhøstingsklare bakepoteter på et tidligere tidspunkt.
Riktig dyrkingsteknikk sikrer kvalitet og avling
I småskalaforsøk, i regi av NIBIO, ser vi nærmere på sortene Colomba og Solist som bakepotet. Det testes setteavstand på 30 og 40 cm, i tillegg til to ulike gjødselmengder på 9 kg N og 14 kg. N. Vi har også noen felt som ser på hvordan ekstra tilført fosfor i form av bladgjødsel påvirker avling og kvalitet.
Nye sorter
Dette med egnede sorter til bakepotet har vist seg å være en utfordring. Det er ofte ønskelig med gult, pent skall, rund fasong, ingen indre feil, og ikke for mye variasjon i fasong og knollstørrelse. I år ser vi på flere helt nye sorter som i fremtiden kan ha potensiale som bakepotet.



Bilde fra www.frukt.no.