På idylliske Justøya i Lillesand, dyrker Kirsten Mosby lavendel og snittblomster for salg. Folk strømmer til Veslekollen for å kjøpe friske blomster og lavendelprodukter. Det summer av bier og sommerturistene handler buketter og kranser og lavendelolje.

Sol, sommer, turister, bier og lavendel i full blomst hører sammen. I hvert fall på Veslekollen Bruk – lavendel & urter, mat & brukskunst. Her summer det av både folk og insekter, og Kirsten Mosby har i tillegg til å dyrke lavendel, og en avdeling med snittblomster og gresskar. Ho har solsikke, amarant, kosmos, løvemunn, sommergeorginer og mange andre nydelige blomster til buketten. I vår leverte ho flere typer tulipaner som frynsetulipan og papegøyetulipan til Matkroken i Høvåg. Dette er ureiste og svært kortreiste blomster.

Kirsten har dyrka lavendel på polyfiberduk i mange år, og i juli står de i full blomst. Akkurat da vi var der, holdt ho på å samle en bukett med lavendel til en stamkunde med sommerhus på Justøya. I den lille gårdsbutikken selger Kirsten egenproduserte lavendelkranser, duftposer med lavendel, badesalt, lavendelvann og ekte destillert lavendelolje – det går med 80 kasser lavendelblomster til 0,7 liter lavendelolje, så dette er eksklusivt.

Til høsten inviterer Kirsten til gresskarfest med sjølplukk og kanskje smaksprøver på gresskarsuppe og andre matprodukter av gresskar. Det er stor pågang fra interesserte, både fastboende og turister i de fem ukene Veslekollen er åpen. Planen er å utvide avdelingen med snittblomster og sette opp et brukt drivhus. Kirsten er bevisst på verdien av gjenbruk i alt ho gjør og dyrker uten sprøytemidler og mineralgjødsel. En jordkjeller som holder produktene kjølige står også på gjørelista.

Veslekollen Bruk Kirsten Mosby 16 07 2021 ibs