Vi har herved gleden av å invitere til et interessant kurs om kjøling og langtidslagring av poteter, grønnsaker, bær, frukt og andre grøntprodukter. Vi har laget et bredt fagprogram med mange interessante emner og dyktige foredragsholdere – så håper vi du blir med!
Sted: NIBIO på Landvik i Grimstad i møtelokalene i 2. etasje.
Tid: 5. – 6. februar 2026, hver dag kl 09.00 – 16.00
Program 1. kursdag torsdag 5. februar:
- Kl 09.00 – 09.20: Velkommen, orientering om kurset og presentasjon av foredragsholdere og firmaer.
- Kl 09.20 – 10.35: Grunnleggende kunnskap om temperatur, fuktighet, luftsirkulasjon, uttørking/ kondens, isolasjon, kjøleanlegg og beregninger. Jan Karstein Henriksen, NLR Region Sør
- Kl 10.50 – 11.25: Ventilerte lager eller kjølelager? Hva er viktige forutsetninger, valg, fordeler og ulemper? John Olav Forbord NLR Fagavdelingen.
- Kl 11.25 – 12.15: Tema potet: Tilpasning i dyrking, høsting, handtering, krav til opplegg, kjøling og klima for ulike poteter. Ved Sigbjørn Leidal, NLR Region Sør og John Olav Forbord NLR Fagavdelingen.
- Kl 12.15 – 13.00: Lunsj /varm mat.
- Kl 13.00 – 13.50: Tema grønnsaker: Tilpasning i dyrking, høsting, handtering, krav til opplegg, kjøling og klima for ulike grønnsaker. Ved Astrid Gissinger og Kari Aarekol, NLR Region Sør.
- Kl 14.00 – 14.50: Tema Bær og Frukt: Tilpasning i dyrking, høsting, handtering, krav til opplegg, kjøling og klima for ulike Bær og Frukt. Ved Anne Vintland og Jan Karstein Henriksen,NLR Region Sør.
- Kl 15.00 – 15.20: Lagerbygg med isolerte betongelementer ? Trond Møretrø i firmaet Naturmur.
- Kl 15.20 – 15.40: Planlegging, driftsplan, finansiering. Ved Knut Sigurd Haugå, NLR Region Sør.
- Kl 15.40 – 16.00: Tilskudd og lån fra Innovasjon? Forutsetninger for tilskudd og lån og hva kan en få støtte til. Ved Håvard Thomassen, Innovasjon Norge
Program 2. kursdag fredag 6.februar:
- Kl 09.00 – 11.45: Byggkonstruksjon, kjølemaskiner, kjøleanlegg, luftsirkulasjon og ventilering, tekniske tilpasninger, utstyr, automatikk og klimastyring.
- 45 min: John Olav Forbord NLR Fagavdelingen
- 45 min: Palle Foged i Grimme Scandinavia
- 45 min: Jan Kåre Skeie i Mandal Kjøleservice AS
- Kl 11.45 – 12.30: Lunsj /varm mat.
- Kl 12.30 – 16.00: Reise, befaring i to like lagerrom og kjølerom hos Aanon Midstue i Reddal i Grimstad: Eldre kjølelager – som nettopp er oppgradert / fornyet med hjelp fra Mandal Kjøleservice. Nytt kjølelager med mye utstyr, automatikk og fuktstyring fra Grimme Scandinavia.
Pris og påmeldingsfrist:
- Deltakelse på deler / hele kurset koster kr 2 000 og er inkludert servering underveis.
- Bindende og endelig påmelding senest 29. januar 2026 via påmeldingslink.
Arrangør: Norsk Landbruksrådgiving Region Sør. Meld deg på du også - dette må da bli knallbra !!!