Herdinga fremmes av «fint høstvær»: Klare, solrike dager og kalde netter. Klare temperaturskifter mellom natt og dag er gunstig.
Mens overskya vær og lite temperaturvariasjon innebærer at det tar lengre tid før plantene er godt herda. Med optimale forhold kan herdinga være unnagjort på 2-3 uker, mens det kan gå 5-6 uker ved dårlige forhold. Tidligere brukte vi gjerne første frostnatt som et varsel om at fredningstida starta. Brått temperaturfall og vedvarende kulde er svært uheldig, da plantene må få anledning til å samle opplagsnæring mens de fortsatt er grønne og i aktivitet.
Vi kaller ofte perioden med herding og innvintring for «fredningstid» for enga. Det er viktig at du ikke er ute på enga i denne perioden. Det vil kunne trigge plantene til å starte opp veksten igjen, og dermed bruke av oppsamla næring.
Ser du behov for å ta en sein slått etter innvintringa, utover i oktober, så se på værmeldingen og tenk kjøreskader. Blir det kulde om dagen gjør det at bruken av ensileringsmidler ikke er nødvendig, fordi gjæringa går så tregt. Fôret som høstes på siste slåtten kan gi fôrsmak, og bør / skal fôres til ungdyr, og eller brukes opp nå på senhøsten.
Hva skjer i herdingsfasen?
Vekst og celledelinga stopper opp eller hemmes i plantecella når kulde kommer. I stedet blir mer av sukkeret som produseres lagret. Dette er viktig for at planta skal ha opplagsnæring til opprettholde livsprosesser gjennom en uproduktiv vintersesong. Etter hvert skjer det kjemiske og fysiske forandringer i cellemembranene som gjør den mer smidige og mer stabile for temperatur svingninger. Membranene blir også mer åpne slik at vatn slipper ut av cellene. Dermed blir innholdet i cellen mer konsentrert og tåler mer frost. Ved langvarig frost trekkes mye av vatn ut av cellene og planta har oppnådd maksimal herding.
