Fra norske lagringsforsøk utført i 2014-2016 er det vist at:
- fuktigheten på knollene (opptørking) de første ukene etter opptak har størst betydning for sølvskurv, blæreskurv og svartprikk.
- kort og/eller tørr sårheling og rask nedkjøling (0,5°C/dag) ga minst sølvskurv.
- «vanlig» lagring» = 2 uker sårheling ved høy fuktighet og langsom nedkjøling (0,1°C/dag), ga mest sølvskurv og blæreskurv og minst pene poteter! Men langsom kjøling ga minst foma.
I tillegg vil god opptørking være viktig for å unngå råter.
Det er flere måter å gjennomføre denne opptørkingen. Utfordringen for mange er at det krever tid og innsats i en allerede hektisk innhøsting. Det er allikevel INGEN tvil om at innsatsen kan belønnes med et penere oppgjør når potetene skal leveres. Derfor lønner det seg å gjøre de tiltakene og metodene som passer inn i sin drift. Noen forslag og inspirasjon til hvordan du kan gjennomføre tørkeprosessen på egen gård har vi samlet her:
Tørking av potet
De ulike metodene kan fortrinnsvis deles inn i 1) opptørking i kasser med uteluft før innlagring, 2) opptørking i kasser med tvangskjøring av luft med vifter eller 3) opptørking inne på lageret ved hjelp av ventilasjonsanlegget.
Tørkes det i kasser kan disse enten stå ute på jordet, på en oppstablingsplass utenfor lageret eller under tak i et stolpehus. Dette vil gi en naturlig opptørking ved fri luftstrøm, og hastigheten på denne vil væravhengig. Det er særdeles viktig å ta hensyn til at potetene fort blir grønne både i sollys, men også i lys uten direkte sol. Derfor egner en slik løsning seg spesielt godt for settepotetproduksjon.
Tvangskjøring av luft med vifter vil gi den jevneste og mest effektive opptørkingen. Dette kan gjøres på flere måter. I videoen vises både et lager der en kanal lager sug i én kassehøyde, og hvordan kasser kan stables i et tørketårn med en vifte plassert i en ende. Ved at det dannes et undertrykk vil luft bli tvunget gjennom alle potetene i kassene, og dra med seg fuktighet. Det krever nøyaktig stabling for at lufta ikke tar snarveier. Plast kan benyttes til å tette oppståtte gliper, se eksempel nedenfor. For at opptørkingen skal skje effektivt må den fuktige luften fjernes, gjerne ut gjennom veggen eller porten. Hvis den allerede fuktige lufta blir resirkulert, vil tørkinga bli ujevn og dårlig.
Det må tørr luft til for å tørke! Ved bruk av overtrykk, og ikke sug, er det større risiko for at lufta ikke tar veien om potetene.

Flere lager er i de senere årene bygget med et ventilasjonsprinsipp som baserer seg på store luftmengder, eksempel Tolsma og AgroVent. Forutsatt riktig kasseoppstilling gir dette normalt en rask nok opptørking, så fremt temperatur og fuktighet er slik at utelufta har tørkeevne. Ved bruk av slike «tørkeprogram» er det viktig at de avsluttes når potetene er tørre. Overdreven ventilering gir vekttap, uttørking og dårlig sårheling. En slik tørking er også vanskeligere hvis lageret fylles gradvis over en lang tid.
Lagerprinsipper med lav luftmengde, eksempelvis Alf Johanson/Findus, kan også tørke innlagret potet når lageret kjøres rett. Dette skjer når lufta inn i lageret holder litt lavere temperatur enn poteten. I lager uten kjøling kan det ved stor temperaturforskjell ute og inne, bli færre driftstimer og vanskeligere opptørking. I store lager, over 500 tonn, vil sirkulasjonsvifter på toppen av kassene sammen med litt varmetilføring gi en raskere og jevnere opptørking av toppsjiktet.
Riktig kassestabling er en forutsetning for at opptørking på lager skal foregå i alle lager.
Kassestabling
Ved stabling av potetkasser kreves det at du er påkoblet. Vær nøyaktig og sørg for at hjørnestolpene står rett oppå hverandre. Planlegg godt og stable kassene på en slik måte at det ikke er noe problem å kunne ta ut kvalitetsprøver av potetene gjennom lagringssesongen.
Glem ikke å tenke ventilering når du plasserer kassene. Hvilke veier skal lufta i ditt lager gå? I lager med Findus-prinsipp (Alf Johannson) ser vi ofte at det stables for høyt i forhold til plasseringen av utluftingsluka og inntaket av returluft på tårnet. Da risikerer du dårlige opptørking på all potet som ligger over dette sjiktet. Lufta vil alltid gå korteste vei. Tverrstilte rader i forkant av hovedkassestabelen må stå slik at luftstrømmen ikke hindres. De burde helst stå på bord slik at luftstrømmen ikke blir hindret, men forsetter bort til endevegg, eller med et mellomrom slik at lufta har plass til å gå opp og i retur over kassene. I lager med omluft-prinsipp (f.eks. Tolsma) er det viktig å stable med litt avstand mellom kasseradene, og være oppmerksom på at det kan være lite luftbevegelse og “dødsoner” i hjørnene nærmest ventilasjonen.


