Ugrasmidler som inneholder glyfosat, f.eks. Roundup, er de det omsettes mest av i Norge og EU. Det har vært delte meninger rundt godkjenningen av glyfosat. Medlemslandene i EU klarte ikke å få kvalifisert flertall for å godkjenne glyfosat, dermed avgjorde EU-kommisjonen at godkjenningen av glyfosat skulle fornyes for ti nye år.

Vitenskapelig dokumentasjon

Godkjenningen er basert på en vitenskapelig risikovurdering som ble offentligjort av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) i juli 2023. Konklusjonen ble at glyfosat ikke klassifiseres som kreftfremkallende, og at det finnes bruksområder hvor glyfosat trygt kan brukes uten at det gir skadelige effekter på menneskers helse, eller på miljøet.

Regodkjenning av preparater

Etter godkjenning av det aktive stoffet, skal nå alle plantevernmidler som inneholder glyfosat revurderes. Dette er en prosess som forventes å ta noen år. Først skal alle aktuelle preparater godkjennes i henhold til de retningslinjer som ble bestemt ved regodkjenning tilbake i 2017. Denne jobben forventer Mattilsynet å være klar med i løpet av 2024. Årsaken til at en regodkjenning ikke er gjennomført tidligere har vært forsinkelser i vurderingen ifra rapportørlandet Danmark, som har gjort hoveddelen av vurderingene på vegne av de nordisk-baltiske landene.

Vilkår i den nye godkjennelsen

Ved regodkjenningen i EU i desember 2023 ble det satt en god del vilkår. Mattilsynet tar hensyn til disse vilkårene i neste revurderingsrunde som forventes innen 2027.

  • Bruk til tvangsmodning for å styre høstetidspunktet eller for å optimere treskingen godkjennes ikke. Trolig vil dette også gjelde for bruk i modent bygg til bekjempelse av kveke mm. Dette avgjøres under revurderingen.

  • Det skal være særlig fokus på beskyttelse av drikkevann.

  • Der skal ved nasjonal vurdering være spesiell oppmerksomhet på små planteetende pattedyr (f.eks. markmus) og ikke-målplanter.

  • Det skal gjøres en risikohåndtering i forhold til ikke-målorganismer (5-10 m avstand til kantvegetasjon, og det blir krav om bruk av avdriftreduserende utstyr med minst 75 prosent avdriftsreduksjon langs kantvegetasjonen).

  • For å beskytte små planteetende pattedyr, blir det fastlagt maksimale doser av glyfosat, som er 144 g/dekar per år i landbruket, og noe større doser, opp til 360 g/dekar per år på ikke-landbruksarealer, og 180 g/dekar per år for bekjempelse av fremmede arter. (Av en 360-formulering tilsvarer dette hhv. 400 ml/dekar, 1000 ml/dekar og 500 ml/dekar).

  • Dessuten er det krav om, at firmaene som har glyfosatprodukter skal sende inn dokumentasjon på at der ikke er uakseptable indirekte effekter på biodiversiteten. Denne dokumentasjonen skal sendes inn senest tre år etter, at et «guidance»-dokument foreligger i EU.

  • Ved godkjenning av preparater skal en være særlig oppmerksomme når det gjelder ikke-profesjonell bruk av glyfosat (hobbymidler). Bruk av glyfosat skal begrenses eller forbys i offentlige parker og hager, sportsarealer, rekreative områder, skolegårder og lekeplasser mv. I Norge er det allerede forbudt å bruke alle typer plantevernmidler på barns lekeareal.

Godkjente glyfosat midler i Norge

Det er et middel som inneholder glyfosat som nylig har mistet sin godkjenning. Pistol (glyfosat + diflufenikan) er ikke tillatt brukt eller lagret etter 31.12.2023. Per i dag har vi sju midler på markedet som er godkjent til yrkesmessig bruk. Vi vet at firmaer har søkt om nye formuleringer så noen av disse midlene vil utgå og nye vil komme inn.

Godkjenningsperioden for disse midlene er per nå frem til 31.07.24, men datoen forventes å bli administrativt forlenget av Mattilsynet inntil en fornyet godkjenning er gitt.

Oversikt over godkjente plantevernmidler til yrkesbruk, som inneholder glyfosat.

Middel

Mengde aktivt stoff

Roundup

Glyfosat 360 g/l

Roundup Flick

Glyfosat 360 g/l

Gallup Super

Glyfosat 360 g/l

Glypper

Glyfosat 360 g/l

Roundup Flex

Glyfosat 480 g/l

Credit Xtreme

Glyfosat 540 g/l

Roundup PowerMax

Glyfosat 720 g/l

Les mer

Spørsmål og svar om glyfosat | Mattilsynet

EFSA sitt faktaark om vurdering av glyfosat

EU-kommisjonens side om glyfosat

Godkjente kjemiske og mikrobiologiske preparater (mattilsynet.no)