– Vi hadde sikkert holdt på noen år til med opplegget som var her på setra, men det hadde garantert ikke vært veldig lenge, sier Georg Heiberg. Sammen med kona driver han økologisk melkeproduksjon i Vang på Hedmarken.

Han forteller videre at den mobile melkeroboten gjør det mulig for ham og familien å holde setertradisjonen i hevd. En tradisjon hans foreldre vekket til live en gang på 90-tallet.

– Fra barndommen husker jeg vi buførte kyrne til seters. Det var et skue og samlingspunkt for alle i bygda, mimrer Georg Heiberg.

Rask flytting

Nye tider krever andre metoder. Nå fraktes kyrne til seters med motorisert transport. Likeså den mobile melkeroboten. Georg Heiberg forteller at det ikke blir mange timene avbrudd i melkinga den dagen de flytter til seters.

– Vi kobler ned roboten hjemme på gården og frakter den opp til setra med traktor. Her kjører vi den inntil det gamle melkehuset og kobler til strøm, vann og kraftfôr, forteller han.

Den mobile melkeroboten på setra. Foto: Morten Livenengen
Den mobile melkeroboten kobles raskt sammen med det gamle melkehuset på setra. Foto: Morten Livenengen

Mer bevegelse

Ragnhild og Georg erfarer at antall besøk i melkeroboten ligger omtrent på samme nivå som hjemme på gården. Med styrt kutrafikk gjennom enveisporter ordner kyrne i stor grad melkinga selv.

– Det første året hadde vi ikke enveisporter for å styre kutrafikken. Da brukte vi mye tid på å få kyrne til å gå i roboten, erindrer Georg.

Melkeytelsen går noe ned når kyrne kommer på setra. Georg tror forklaringen ligger i mer bevegelse og annet fôrinntak enn hva de er vant til hjemme.

– Imidlertid registrerer vi at fettprosenten har gått opp med ett halvt poeng etter at dyra kom til setra, sier han.

På setra har kyrne tilgang til 300 dekar inngjerdet areal. Og her har familien brukt mye tid på å tilrettelegge gangarealer for kyrne, vedlikeholde gjerder og drenere.

Georg Heiberg med mobil melkerobot. Foto: Morten Livenengen
Georg Heiberg tar hver sommer med seg familie og kyr på setra. Den mobile melkeroboten gjør det hele mulig. Foto: Morten Livenengen