Kristoffer Holte og kona Camilla Narbuvoll Holte driver med ammeku i Dalsbygda. Drifta ble lagt om fra mjølkeku til ammeku for nesten fire år siden og nå har de bygd om fra bøsfjøs til løsdriftsfjøs.

Bygget stod ferdig i desember i 2022. De har også flyttet inn i nybygd hus på gården og forteller at det er godt å ha alt samlet på ett sted.

I fjøset har de nå plass til 16 mordyr, med planer om å utvide litt etter hvert. Rasen de har er Angus.

De disponerer 220 daa med grasarealer til dyra og forteller at de har mer enn nok fôr.

Begge har jobb ved siden av gårdsdrifta.

Per i dag er det «kårkallen» på gården som tar seg av den daglige drifta, mens de ser for seg og tar gradvis over etter hvert.

Fornuftig arealbruk

Da de skulle planlegge nytt fjøs var de innom noen alternativer før valget ble tatt. De har fått forslag til mange ulike løsninger med store økonomiske spenn. – «Minimum forslag fra nesten alle var på 2 millioner», forteller Camilla.

De har fått støtte fra Innovasjon Norge ved generasjonsskiftetilskudd. Fra Innovasjon Norge ble de satt i kontakt med Ola Sandeggen i NLR Innlandet. Ola er byggteknisk rådgiver og har laget tegning for det nye fjøset. Han har tegnet ut ifra eksisterende rammer slik at pengebruken og arealbruken blir mest mulig fornuftig.

Bilde10

Under budsjett

De fikk utarbeidet et forslag til ombygging fra NLR på totalt 1,5 millioner og fikk støtte fra Innovasjon Norge på ca. 30%. Ombyggingen kom til slutt litt under budsjett. Det har vært mye egeninnsats.


Det har vært viktig for Kristoffer og Camilla å bygge på de ressursene som allerede er tilgjengelig, heller enn å bygge større og investere mer.

Andre del av bygget som har vært sauefjøs skal også fornyes og en ny søknad skal snart inn. Planen er å få inn blant annet fire oksebinger.

Først skal det tegnes og planlegges for ny del, -Ola er med på laget også i den runden.

Bilde8