I vårt nærområde har vi god utprøving av nye sorter. Her ligger Graminor og Apelsvoll som har ansvar for foredling og godkjenning av nye sorter. I tillegg prøver NLR Innlandet ut nytt sortsmateriale på en måte som kan sammenlignes med praktisk konvensjonell dyrking. NIBIO gir ut sine resultater årlig i boka Jord- og plantekultur. NLR gir årlig ut forsøksmelding med ulike resultater.

Bygg

For bygg er det nye, gode sorter både innen 6- og 2-radsbygg. Sorter vi kan anbefale å prøve, er Bredo, Bente eller Annika. Bredo er en 6-rads Graminorsort som gjør det godt på Nord-Østlandet. De to andre er seine 2-radere med det høyeste avlingspotensialet. Bredo ligger godt over Brage, mens toradssortene ligger begge over Thermus.

Havre

Med mye bygg og vårhvete rundt Mjøsa vil mange kunne oppleve en avlingsøkning for vårhvete med havre som forgrøde. Også for bygg har mange erfaring med god effekt av en god forgrøde. Avlingsresultatene i sortsprøving i havre er mindre enn i bygg. Begge frøfirmaene har et rikt utvalg av sorter. En kan derfor velge sort ut fra hvilken dyrkingsegenskap som er viktig for en selv: Veksttid, avling, stråstyrke eller strålengde. Vær tidlig ute med å bestille så får du velge mellom flere sorter.

Vårhvete

Mange ønsker å dyrke matkorn for å kunne vise seg selv at en behersker det ypperste innen kornproduksjon. I tillegg ønsker mange å bidra til mest mulig norsk i matmjølet vi bruker i en verden fylt med krig og sult. Med uttalt ambisjon om mest mulig norsk fra alle i bransjen, fra bonde til bakeri, lover det også godt for norsk mathveteproduksjon.

3 A7 A9090

Av sortene som tilbys for 2023 er Betong en klar avlingsvinner. I tillegg er den en klasse 2-sort, noe som har gitt den god pris i forhold til sorter i klasse 3. I tillegg kan vi anbefale både Caress og Krabat i klasse 3. Helmi er en svært tidlig sort med langt lavere avlingspotensiale, men et alternativ mot ytterkant av hvetedyrkinga.

Bruk gjerne sortsvelgeren til Graminor for å se sortenes egenskaper mm. Vi vil ogå minne om viktigheten av god jordstruktur, riktig pH og kontroll på vatnet for å kunne oppnå gode avlinger med alle sorter du velger. Ofte er det langt mer å tjene på forbedringer her enn å bytte sort.