To innholdsrike dager hos Saghaugen gård ble vel gjennomført i august. I samarbeid med gårdbrukerne Johanne og Ivonne og grunneiere, og med støtte fra Miljødirektoratet, arrangerte Norsk Landbruksrådgiving Nord Norge slåttekurs i eldre slåttemark i Skjomen i Narvik den 18. og 19. august 2022.

Allsidig drift på Saghaugen gård

Johanne og Ivonne har allsidig drift på Saghaugen gård. Tar du en tur i kjøkkenhagen så kan du plukke både åkerbønner, sukkererter, grønnkål, rødbeter, bladbete, brokkoli og gulrøtter - for å nevne noe. I tillegg står det forskjellige bærbusker rundt omkring på gårdstunet der bæra som henger på ofte blir til syltetøy eller snikspist av hønene. De har også poteter - masse poteter!

Med x antall høner, ender og kyllinger, fem griser, hunder og katt, to sidet trønder- og nordlandsfe og noen høylandsfe, eget sagbruk for tømmerproduksjon og eget snekkerverksted og masse aktiviteter i forbindelse med Inn på tunet, da er det lett å forstå at det er nok å henge fingrene i. Det skal godt gjøres å ikke bli inspirert når man tar turen til Saghaugen gård.

Foto Ingvild Melkersen
DET ER SÅ FINT... Når man kan stå å kikke på tømmeret med fjellene i bakgrunnen mens du hører elva suse i det fjerne og hønene kakler og sparker i bakken. Foto: Ingvild Melkersen
Foto Ingvild Melkersen
En liten del av Saghaugen gård. Fra venstre: Grillhytte omringet av bærbusker, lager og fjøs, pluss noen lekre høylandsfe og starten på grønnsakshagen helt til høyre. Foto: Ingvild Melkersen

Lokalhistorie og botanisering i slåttemark

Heldige som vi var, på tur til botanisering i slåttemark, fikk vi servert lokalhistorie av Svein Lindgren mens vi gikk fra parkeringsplassen høyt oppe fra fjellsida, gjennom skogen og ned til slåttemarka. Vi var bl.a. innom gamle hustufter, gårdsveier og så på 300 år gamle trær. Det er noe spesielt og eget ved å gå gjennom en svunnen, men synlig tid.

Med nesa og øynene fokusert ned i slåttemarka gikk alle kursdeltakere og kikket etter arter. Plantehåndbøker ble stadig bladd frem og tilbake i. De endelige artssvarene ble notert og spørsmål og svar gikk om hverandre. Dialogen med nysgjerrige og flinke kursdeltakere ute i felt pågikk i flere timer.

Marit Liengen fra Narvik kommune hadde innslag om støtteordninger i regionale miljøtilskudd i jordbruket (RMP). Det kan nemlig gis tilskudd for slått, av gammel artsrik slåttemark, som er gjennomført slik at naturtypen blir ivaretatt eller forbedret. Arealet det gis tilskudd for skal ikke være gjødslet, jordarbeidet eller sprøytet med plantevernmidler, og arealet skal også være registrert i miljødatabasen Naturbase (Lovdata.no).

Foto Ingvild Melkersen
Blåklokke er en viktig pollenplante som trives i næringsfattige slåttemarker. Foto: Ingvild Melkersen
Foto Ingvild Melkersen
Matpause i skogen. Foto: Ingvild Melkersen
Foto Ingvild Melkersen
Botanisering i slåttemark i fine omgivelser. Foto: Ingvild Melkersen
Foto Ingvild Melkersen
Gårdbruker Ivonne og rådgiver Ragnhild i slåttemarka. Foto: Ingvild Melkersen

Hesjedag

Oppholdet i Skjomen endte med en hesjedag der ekteparet som bor i Sørfold, Terje Nystabakk og Ann Katrin Sætrevik, instruerte oss i hvordan man setter opp hesja mm. De har selv hesjet i en årrekke, så de var gode instruktører og formidlere til oss mindre erfarne. Ta en titt på videoene og bildene nedenfor for å få et innblikk i hesjedagen.

Foto Ingvild Melkersen
Det skal ikke stå på stemninga, i alle fall! Foto: Ingvild Melkersen
Foto Ingvild Melkersen 15
Drivstoff må en ha til tohjulstraktoren. Foto: Ingvild Melkersen
Hesjing Terje Nystabakk Foto: Ragnhild Renna
Terje Nystabakk demonstrerer forskjellige ljåtyper. Foto: Ragnhild Renna
Foto Ingvild Melkersen 11
Gårdbrukerne Ivonne og Johanne slo flittig med tohjulstraktoren. Foto: Ingvild Melkersen
Foto Ingvild Melkersen 12
Ivonne og Ragnhild arbeider jevnt og trutt. Foto: Ingvild Melkersen
Hesjegjengen i Skjomen med ferdig resultat. Foto: Ingvild Melkersen
Hesjegjengen i Skjomen med ferdig resultat. Foto: Ingvild Melkersen
Hesjing Foto Johanne Harang
Johanne og Ivonne satt opp ene og alene en ny hesje dagen etterpå. Driftige damer! Foto: Johanne Harang

Takk for noen trivelige og lærerike dager sammen!

Fagstoff om kulturlandskap