Mye bygevær og regn den siste tiden har gjort det vanskelig å finne et vindu for å slå og fortørke fôret noe særlig. Veldig bløt jord øker og faren for jordinnblanding i fôret. Graset som pakkes nå kan derfor være en del våtere enn det du er vant til og med uønsket bakteriekultur. Ensileringsmiddel blir derfor ekstra viktig denne runden!

Mye vann gir rom for gjæring, noe som kan bruke opp mye av næringen i graset før massen har blitt lagringsstabil. Uten tilsetting av ensileringsmiddel konkurrer alle bakteriene om den samme maten, og mye av sukkeret blir dermed brukt opp i gjæringsprosessen. For å bevare mest mulig av næringen i graset, og hindre feilgjæring bør du vurdere egne ensileringsmidler som er tilpasset et lavt tørrstoff. Syremidlene er vist å ta best vare på sukkeret, dette vil eksempelvis si Ensil 1, GrasAAT Lacto eller GrasAAT EC. De saltbaserte produktene er spesielt gode mot smørsyresporer og listeriabakterier (som kan komme av jordforurensing). Saltbaserte produkter for lavt tørrstoff er Kofa LP, Kofasil LP eller Xtrasil LP.

Husk på god dosering! Laveste dosering er beregnet å bruke under optimale forhold, hvilket det ikke er nå om dagen. Øk derfor dosen heller enn å holde igjen. Har du noen av produktene beregnet for en høyere tørrstoff og ikke har mulighet til å skaffe et annet middel, så kan disse midlene også brukes. Ensileringsmidler beregnet for høyere tørrstoff vil inneholde mindre av virkestoffet som er viktig for å få kontroll på gjæringen. Derfor må en beregne å dosere en del mer av denne typen ensileringsmiddel mot å bruke et middel beregnet til lavt tørrstoff.