I Japan er det manko på poteter til pommes frites

Stor mangel på poteter til pommes frites har ført til at McDonald’s og andre restauranter i Japan har fjernet store og mellomstore porsjoner fra sine menyer. Det er store problemer med forsyningen av poteter med båt og konteinere, og poteter er sendt med fly fra Nord-Amerika til Japan.

Japans restauranter er avhengige av import av poteter for de det meste av sin pommes frites. Nesten 70% kommer nå fra USA, etter at Japan fjernet tollen på frossen pommes frites i april 2020, i en bilateral handelsavtale mellom USA og Japan.

Fra Nikkei Asia rapporterer Eiki Hayashi og Risa Kawaba, at tilbudet på pommes frites til kundene har vært begrenset til små porsjoner pommes frites på rundt 2900 steder i landet. Aleph (driveren av Bikkuri Donkey-kjeden) har fjernet fem retter med pommes frites fra menyen på rundt 40 % av sine steder i perioden 24. desember (2021) til 12. januar (2022). Selskapet importerer pommes frites fra Belgia, men det er store problemer med forsyninger fra Europa på grunn av for få konteinere i shippingmarkedet.

Hvorfor ikke bruke poteter dyrket i Japan?

Til tross for den pågående mangelen på poteter, er det to sentrale spørsmål som hindrer japanske matbedrifter å bytte til innenlandske alternativer.

Et problem er at nesten ingen potetgarder i Japan dyrker potetsorten Russet Burbank, som er den foretrukne sorten til pommes frites i restaurantene til McDonalds. Sorten er testet ut i Hokkaido men viste seg lite egnet til dyrking i deg gjeldende klimaet i det aktuelle området. McDonald's har veldig strenge krav til sine produkter, og produkter som ikke oppfyller disse kravene kan ikke selges, ifølge selskapet.

I Japan er det generelt forbud mot import av ferskpotet. De er bekymret for at det kan følge nye skadegjørere med på lasset. Altså, slik som hos oss i Norge.

Kilde: Nikkei Asia. Les hele saken.