Hvordan sikre en best mulig overvintring av enga?

Som gårdbruker kan du gjøre driftsmessige tiltak som bidra til å sikre en best mulig overvintring av enga. Disse tiltakene må du gjøre allerede nå i høst.

Les mer ›

Den innmarksnære utmarka

Norsk matproduksjon skal aukast. Det kan gjerast ved å intensivere produksjonen på det arealet som er dyrka, eller gjennom nydyrking.

Les mer ›

Rugbeitene er klare for første avbeiting

Både i fjor og i år er det en del som har sådd rug og raigras til beite, og mange hadde positive erfaringer med rugbeitinga sist år.

Les mer ›

Val av ensileringsmiddel og dosering

Ensilering av grovfôr er ein krevjande balansegang på kryssande liner av ulike målestokkar.

Les mer ›

Grovfôrprodusentens viktigste beslutning

Tidspunktet for 1. slåtten er grovfôrprodusentens viktigste beslutning hevder Anne-Maj Gustavsson ved Sveriges Landbruksuniversitet i Umeå.

Les mer ›

Direktesåing i eng

Direktesåing i eng er en pløyefri måte å fornye enga på, utbedre vinterskade eller øke avlingsnivået til gammel eng.

Les mer ›

Rugbeite øker

Beite på vårsådd høstrug har gitt gode avlinger og mjølkeproduksjon, både i økologisk og konvensjonell drift.

Les mer ›

Oppskrift på godt gjenlegg

Enga må fornyes for å holde oppe avlingsnivået og fôrkvaliteten.

Les mer ›

Kalking

Kalking er nødvendig for å holde pH på et gunstig nivå, som igjen er en forutsetning for gode avlinger.

Les mer ›

Kvalitetsutvikling i gras før 1. slått 2016

Utvikling av Fem før første slått i 2016 synte same tendens som tidlegare år, der vi har sett at timoteidominert eng hausta ved 500 døgngrader har hatt om lag 0,95 Fem/kg Ts.

Les mer ›

Hva med et attlegg mellom slåttene i år?

Med tidlig 1. slått ligger forholdene til rette for fornying av eng mellom slåttene. Vent til gjenveksten er godt i gang før du brakker; kveka bør ha 4 blader.

Les mer ›

Ensilerings-ABC

NLR Innlandet har oppdatert kortfatta ensilerings-ABC med tips om stubbehøgde, fortørking, snittlengde, ensileringsmiddel m.m.

Les mer ›

Kvalitetsutvikling i gras 2016

9. mai starta vi prøvetaking av gras for NIR- analyse på 5 prøvestader for å følgje med utvikling av varmesummen på målestasjonane på Særheim og i Hjelmeland.

Les mer ›

Avling og kvalitet i fjellfôr

To forsøksfelt med ulike høstetider ble gjennomført på ca 920 moh i 2015. Beste høstetid for fjellfôr var ved ca 550 døgngrader etter vekststart, tilsvarende to måneder i Gålå-området i 2015.

Les mer ›

Optimal utnytting av plantenæringsstoff

Det har i dei siste åra skjedd mykje bra med omsyn til rett bruk av plantenæringsstoff. Vi har fått betre utstyr for spreiing av husdyrgjødsel og mineralgjødsel.

Les mer ›

Fornying av eng etter 1. slått

Noen velger å ta en førsteslått eller ei avbeiting før enga fornyes. Andre fikk i år problemer med å få gjort våronn på de skifta som det skulle være gjenlegg på.

Les mer ›

oppgradering av dårlig eng

Dårlig eng vil ha nedsatt avling og kvalitet. Ei oppgradering med jordarbeiding vil koste fra ca. 500 til 1500 kroner pr. dekar. Det betyr at enga bør gi tilbake ca. 2–6 rundballer pr.

Les mer ›

Vårsådd haustrug til beite

Ein ny variant av korn som grovfôr har dukka opp her til lands siste 1-2 åra: haustrug brukt som beite, gjerne sådd om våren.

Les mer ›

Heilgrøde - aktuelt i Gudbrandsdalen

Gode erfaringar med rundballeensilering gjer at fleire kan og bør vurdere heilgrøde som ein del av grovfôret.

Les mer ›

Surfôrtolken - for bedre fôrvurdering

Med Surfôrtolken henter vi ut de viktigste resultatene fra fôranalysebeviset, får ut en praktisk kommentar til hvert resultat og gir ei helhetsvurdering av fôrkvaliteten.

Les mer ›
Forrige side 1 2 3 4 5 Neste side