Kalking

Kalking er nødvendig for å holde pH på et gunstig nivå, som igjen er en forutsetning for gode avlinger.

Les mer ›

Bladgjødsling til grønnsaker og potet

Under finner du innleggene som ble holdt på kurset i bladgjødsling og potet på Huggenes den 16. mars 2016.

Les mer ›

Kalking og forsuring

Optimal pH i landbruksjord til produksjon av gras og potet bør liggja i området pH 5,6-6.0. Mange grønsaker, kløver og bygg trivest dårleg ved pH under 6.

Les mer ›

Nitrat i plantesaft og jord

Med ønske om å finne bedre metoder for å bestemme behovet for delgjødsling i grønnsaker, ble det sammenlignet ulike analyser i jord og planter fra 9 isbergsalatfelt og 4 hodekålfelt i Norge i 2015.

Les mer ›

Risiko ved smitte ved kompostering

Under LØK2016 ble det holdt et foredrag som hette "Risiko for smitte ved kompostering av løkavfall".

Les mer ›

Perlka mot klumprot i blomkål

Dette er et kjapt og enkelt prosjekt finansiert av Grøntsatsingsmidler 2014 som tar for seg bruk av Perlka.

Les mer ›

Rapport fra miniprosjekt: Brysom talle kan bli fin kompost på kort tid!

I mini- prosjektet «Fra talle til kompost», hadde vi i sommer/høst fokus på arbeidsforbruk og forandringer i talle/kompostmaterialet ved å nytte utstyr som alt finnes på gården, til bearbeiding av tallen. Prosjektet, som omfatta to gardsbruk, ga følgende konklusjon: Med noe innsats ble tallen omdanna til homogen og brukervennlig kompost.

Les mer ›

Storskalaforsøk med kompost i knollselleri 2014

Bredspreding av kompost før planting i tillegg til vanlig gjødselstrategi har i to forsøk gjennomført i 2013 og -14 gitt positiv effekt på avlingsmengden av knollselleri.

Les mer ›

Rapport: Nitrat i plantesaft og Nitrat-N i jord

Sammenligning av egne målinger i felt med laboratorie-analyser. Deltakende enheter er Rogaland, Agder, Viken, SørØst, Oppland og Nord-Trøndelag.

Les mer ›

Avslutning i prosjektet FriskSalat 07.12.2015

Takk til alle som har bidratt i prosjektet! Både salatprodusentene, NLR rådgivere, prosjekt teamet ved NIBIO og John Clarkson, Warwick University.

Les mer ›

Salatinspirasjon i England

Norske salatdyrkere reiste sammen med NLR-rådgiverne i Norge, LOG, Norgro og nordiske rådgivere til England 1.-3. september i år.

Les mer ›

Gjødsling og lagring av knollselleri

Det er stor interesse for å utvide norsk sesong for rotgrønnsaker. NLR Sørøst og NLR Viken gjennomførte i 2014 henholdsvis gjødslingsfelt i rotpersille og knollselleri.

Les mer ›

Gjødsling i rødbeter

Det ble gjennomført to forsøk, et i Agder og et i Sørøst. Dette er det andre året vi har gjøds-lingsforsøk i rødbeter.

Les mer ›

Jordprøvetaking, kalking og pH

Når og hvordan skal jordprøver taes ut? Hvorfor er det viktig å måle pH når vi dyrker planter? Hvor mye kalk skal til for å øke pH på ulike jordarter?

Les mer ›

Rankekompostering på friland

Rankekompostering på gårdsbruk er et viktig tiltak for å ta hånd om organisk materiale og få det tilbake i kretsløpet på en god måte.

Les mer ›

Tidlege kålvekstar og salat er i rute

Tidleggrønsakene låg framleis i skjul under fiberduk, då gartnarar frå Rogaland og Austlandet gjorde opp status for utvikling av tidlegkålen 5. mai 2015.

Les mer ›

Et sted må grensa gå

Jordanalyser, arrondering og logistikk er bare noen av flere viktige faktorer som bør være avgjørende for hvordan man deler inn skifter. koordinatfestede jordprøver kan være en god start.

Les mer ›

Nye fosfornormer for kålrot, isbergsalat og brokkoli

Det er nå gjennomført en forsøksserie med ulik fosforgjødsling i grønnsakskulturene kålrot, isbergsalat og brokkoli, totalt 19 forsøk.

Les mer ›

Nitrogen i grønnsaksjord gjennom vekstsesongen

Ved Bioforsk Øst Landvik har forsker Erling Stubhaug i samarbeid med NLR Agder og NLR Viken foretatt systematiske målinger av plantetilgjengelig nitrogen gjennom vekstsesongen hos ulike grønnsaksslag. Prøvene er tatt ved dyrking av 12 ulike grønnsakskulturer gjennom 3 år. Resultatene viser at bare en del av plantetilgjengelig nitrogen i jorda kommer fra tilført gjødsel. I mange tilfeller bidrar jorda selv med de største mengdene.

Les mer ›

Leiejord - pH og ugras

Hvert år ser vi surjordskade i grønnsaker. Konsekvensen er at dyrkerne allikevel må dekke alle kostnadene med produksjon, med unntak av høsting, pakking, frakt, men går glipp av inntektene.

Les mer ›
Forrige side 1 2 3 4 Neste side