28.november 2018 ble årets oppsummeringsmøte innen kålvekster, salater og sellerier m.m. avholdt på Foss gård i Lier. Dette er et gratisarrangement for NLR Vikens grønnsaksprodusenter.
Les mer ›Hva vinner vi ved å tilrettelegge for bedre jordkvalitet med mer organisk materiale? Den 10.mars ble det gjennomført jord og kompostfagdag på Haugestad i Lier med dette som tema.
Les mer ›Bruk av kompost av lokalt organisk materiale er et bra jordforbedringstiltak. Det finnes både råd og krav for de som velger å kompostere.
Les mer ›Det nye i forhold til tidligere forskriftskrav, er at en skal bekrefte at en kjenner til prinsippa i integrert plantevern og kravene i forhold til vannforurensing.
Les mer ›Prosjektet Frisk Salat i Rogaland, Storknolla råtesopp - biologi og bekjempelse ble avsluttet ved utgangen av 2015, etter tre år med studier av soppsjukdommen forårsaket av Sclerotinia spp. i salat.
Les mer ›Hovedfokuset i prosjektet har vært å gjenskape et levende jordsmonn med et rikt biologisk mangfold. Denne rapporteringen tar for seg resultatene fra forsøk utført i sesongen 2014.
Les mer ›Norske salatdyrkere reiste sammen med NLR-rådgiverne i Norge, LOG, Norgro og nordiske rådgivere til England 1.-3. september i år.
Les mer ›Det skal være laglig når en jordarbeider og sår. Under kan du kort lese litt om hvordan du vurderer laglighet.
Les mer ›Hvert år ser vi surjordskade i grønnsaker. Konsekvensen er at dyrkerne allikevel må dekke alle kostnadene med produksjon, med unntak av høsting, pakking, frakt, men går glipp av inntektene.
Les mer ›Status for åkeren rett etter oppspiring er ofte lik status for avlingsnivå en oppnår omkring 2,5 måned senere. Les mer i linken under om viktige momenter for å lykkes i produksjonen.
Les mer ›Steinrik jord kan gi utfordringer for både setting og høsting av løken. En steinnedlegger kan gjøre beddet relativt steinfritt i de øvre 5-10 cm.
Les mer ›Skal vi oppsummere kort blir det at god laglighet, færrest mulig kjøringer og ikke for tungt akseltrykk er det viktigste for å redusere pakking nedover i jordsjiktet – slik at vi ikke får redusert luft-, vann- og næringsomsetting. Pakkingen i de helt øvre centimeterne påvirkes selvsagt av lufttrykket, men faktorene laglighet/kjøringer/akseltrykk er avgjørende for dypere pakking. Les hele oppslaget under.
Les mer ›Med bakgrunn i ønsket om lenger lagersesong for norsk knollselleri, reiste 9 dyrkere sammen med Gartnerhallen, Norgro og Norsk Landbruksrådgiving til Zeeland sørvest i Nederland for å besøke 3 dyrkere og en maskinentreprenør. Bejo Zaden viste rundt og gjorde sitt til at deltakerne satt igjen med mye nyttig informasjon rundt dyrking, maskiner, lager og kjøleteknikk.
Les mer ›Artikkel fra www.forskning.no om gulrotsugeren.
Les mer ›For dei som driv med potet og grønnsaksproduksjon, bør det vurderast å benytta fangvekster.
Les mer ›Det spørsmålet måtte mange stille seg i 2011. Desverre utløser striper som de viste et avlingstap. Les om årsaken til striper av denne typen oppstår.
Les mer ›Ofte er det for mye fukt i jorden bare få cm i dybden i pløyesjiktet, selv om overflaten er lys.
Les mer ›Fuktig og våt jord bør bli liggende urørt inntil den er blitt tørr, da fuktig jord skades når den bearbeides.
Les mer ›All jordarbeiding skal ha som formål å bedre vekstforholda for kulturplantene. Rett utført jordarbeiding er enormt viktig for å få optimal effekt mot rotugras.
Les mer ›Under Kursuka 2006 presenterte Silja Valand i Buskerud Forsøksring et hjelpemiddel til vurdering av jordstruktur, utarbeidd av Øystein Haugerud ved FMLA Buskerud.
Les mer ›