Svært mange i dagens samfunn plages av stivhet og smerte i rygg, nakke og bein. Bønder er intet unntak. Kanskje du har kjent på stivhet og vansker med å rette deg helt opp når du går ut av traktoren etter en lang dag? Eller smerter i nakke og rygg etter å ha vridd deg mye for å se bakover? Dette er klassiske utfordringer for mange bønder. Her kommer et forsøk på forklaring av plagen og tips du selv kan gjøre for å lette på dette.

Hva skyldes dette ubehaget?

Musklene våre som holder oss oppe og stabile i setet når vi humper bortover jordet blir etterhvert trøtte og stive. Det bygger seg gradvis opp en del kjemisk «grums» som gjør at musklene arbeider dårligere og hvilespenningen i musklene øker. Hvilespenningen er den spenningen eller stramheten som er i en muskel når du slapper av. Viss musklene ikke får regelmessige pauser, øker spenningen og til slutt sier kroppen ifra ved å gi oss ubehag og smerter. For å lette på dette er det om å gjøre å øke blodgjennomstrømmingen i musklene. Dette kan du f.eks gjøre ved å gå ut av traktoren og bøye deg til bakken noen ganger. Det viktige er at du gir musklene en pause fra det statiske arbeidet i traktoren. Dette vil lette litt på ubehaget, men det behøves mer allsidig aktivitet for å løsne på problemet.

God sittestilling er viktig

Justering av sittestilling, plassering av speil, armlener og annet bevegelig utstyr i og utenfor traktorhytta, er også tiltak du kan gjøre selv. Juster setet slik at du sitter godt inntil ryggstøtta og avstanden til pedalene ikke er for lang. Kan du justere dempingen i setet? Sørg for å stille setet etter vekt. Kanskje er fjæringen blitt mykere i løpet av vinteren og trenger en liten justering. Ved kjøring der armlenene kan brukes er det viktig å justere høyden på disse slik at du sitter avslappet i skuldrene med armene hvilende på armlenet. Høye skuldre gir plager. Rattet vipper du ned mellom benene, slik at du når det uten å strekke deg fremover. Sånne ting virker som bagateller, men ved belastning over tid er de små tingene svært viktige!

God sikt

Å sørge for god sikt gjennom rene ruter og rene speil er også viktig for å gi øyne og nakke ro. Dette gjør at du holder ut flere timer i traktoren uten hodeverk og konsentrasjonen er bedre. Sidespeilene justerer du slike at du har god oversikt på begge sider av traktoren og det du trekker etter deg. Bakspeilet skal spare deg for å snu deg hver gang du trenger å se bak og bør justeres deretter.

Med disse små tipsene ønsker jeg alle ei sikker og god våronn!

Huskeliste

Både før og under lange dager i traktoren