På etiketten til plantevernmidler er det ofte angitt avstandskrav til overflatevann, som innsjøer, bekker og åpne grøfter med vann. Det er obligatorisk å følge kravet.

Mattilsynet har nå godkjent de første etikettene, der det er flere ulike avstander. De korteste avstandene kan bare benyttes hvis du bruker avdriftsreduserende utstyr og teknikker.

Det er plantevernmiddelfirmaene som må søke om å endre etikett. Endrede etiketter publiseres på Mattilsynets nettsider, og brukere kan forholde seg til nettetiketten selv om de allerede har kjøpt plantevernmiddelet med gammel etikett.

I forbindelse med nye avstandskrav, har Mattilsynet laget en ny veileder som forklarer hvordan man kan redusere avdriften, forstå de nye etikettene, måle avstand til vann, føre vannjournal, hvilket spredeutstyr som kan brukes og hvordan utstyret skal stilles inn.

Innføring av differensierte avstandskrav ved avdriftsreduksjon, er gjort på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Foreløpig har rettighetshavere bare søkt om endring av fire etiketter, og disse nye etikettene vil publiseres i løpet av uken. Det gjelder:

  • Flurostar 200 (reg.nr 2017.28)
  • Raptol (reg.nr 2017.20)
  • Danitron 5 SC (reg.nr 2016.9.17)
  • Syllit 544 SC (reg.nr 2018.14)

Det er laget en egen veileder på engelsk for rettighetshavere som vil søke om å få differensierte avstandsgrenser inn på etiketten.