Funnene kommer fram i rapporten Helse, miljø og sikkerhet i landbruket, og er gjennomført av Norsk Landbruksrådgiving, Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse, Stiftelsen Norsk Mat og Ruralis.

Bakgrunn

Stiftelsen Norsk Mat sendte i januar 2022 ut en spørreundersøkelse til alle registrerte personer i Landbruksregisteret. Nasjonalt fagkompetansesenter for landbrukshelse har analysert dataene.

Tema for spørreundersøkelsen var skader og ulykker, brann og branntilløp, hvilke tiltak bønder gjør for å redusere risikoen for ulykker og brann, psykisk helse, kontakt med helsevesen, medisinbruk, og problematisk bruk av alkohol eller andre rusmidler.

Mange ulykker

– Undersøkelsen viser at landbruket er ei ulykkesutsatt næring. Vi må derfor gjøre det vi kan for å begrense og hindre ulykker og skader, sier Linn Thorud, fagleder HMS, som også var tilstede da rapporten ble presentert.

Hun forteller videre at sju av 100 har opplevd ulykke på gården siste år, og videre at én av ti har opplevd en eller flere tilløp til ulykke siste år.

– Det er skremmende at et stort antall bønder melder om at ulykken har ført til varige skader, og at det er menneskelige feil som ofte oppgis som årsak til ulykker, sier Thorud.

Skjermbilde 2021 06 10 kl 10 36 30

Husdyrrelaterte ulykker

Mange ulykker skjer ofte i forbindelse med flytting av husdyr og ved bruk av traktor eller maskiner.

– Det er bønder med mjølkeproduksjon, storfekjøtt og svin som er de med høyest sannsynlighet for ulykke. Det er viktig å være klar over faremomentene ved dyreflytting, og gjøre dette på en måte hvor man utsetter seg sjøl for minst mulig risiko, sier Thorud.

3 A7 A6057

Sunt bondevett hjelper

Rapporten viser at majoriteten av norske bønder jobber aktivt med å redusere risikoen for ulykker og brann og utbedrer avvik knyttet til HMS fortløpende.

– Det er gledelig at undersøkelsen viser at de som lukker HMS-avvik fortløpende, har færre ulykker enn de som ikke gjør tiltak, sier Linn Thorud.

– Hvis du tenker deg om én gang til, unngår "skal bare" og har et aktivt forhold til forebygging og aktivt HMS-arbeid på din gård, har du gjort mye av det du kan gjøre for å unngå ulykker og brann, supplerer Thorud.

Nettside herobilde

Bonden er gårdens viktigste ressurs. Derfor har 9 000 norske bønder valgt å inngå HMS-avtale med NLR. Med HMS-avtale vil du få besøk av HMS-rådgiver på gården go bli fulgt opp av bedriftshelsetjeneste. Vi tilbyr tilpasset HMS-rådgiving med hjelp til å risikovurdere de fleste produksjoner. Vi tilbyr også rådgiving med ekstra fokus på KSL, bruk av maskiner, utarbeide SHA-planer dersom du skal bygge, HMS-rådgiving til deg som arbeidsgiver, samt en gjennomgang før et tilsyn.

Les mer om og bestill HMS-avtale