En stor andel av dyrket areal i Norge ligger i nærheten av vann (sjø, elver, vannførende grøfter etc.), og reglene rundt avstand til vann setter klare begrensninger i plantevernmiddelbruken for en god del av arealet. I enkelte kulturer vanskeliggjør dette en god regulering av skadegjørere.
Våren 2020 kom det nye veiledere fra Mattilsynet om «Tiltak som gir avdriftsreduksjon ved bruk av plantevernmidler» og «Vegeterte buffersoner mot plantevernmidler i overflatevann». Vår erfaring fra markdager og møter med medlemmer i NLR er at informasjonsbehovet er stort rundt hva nytt regelverk om avdriftsreduksjon og vegeterte buffersoner betyr for drifta på den enkelte gard. Nye retningslinjer fra Mattilsynet kom tett oppunder vekstsesongen 2020, og mange produsenter har ikke hatt nok tid på seg til å sette seg inn i hvilke konsekvenser det har for drifta deres. Det er derfor behov for å informere om de nye veilederne i god tid før vekstsesong.
Om prosjektet
I forbindelse med prosjektet er det produsert en rekke fagartikler og videoer basert på forsøk i NLR-enhetene, innenfor forskjellige produksjoner som skal hjelpe bonden i å sette seg inn i det gjeldende lovverket.
Sprøyteteknikk grønnsaker
Etter prøvinger i rosenkål, hodekål og gulrot anbefaler vi Hardi Minidrift Duo 110-03 for 90 prosent avdriftsreduksjon. For god inntrenging bør trykket opp i 5-7 bar i gulrot.
Dyser og sprøyteteknikk ved nedvisning av potetriset
NLR Agder gjennomførte i 2021 forsøk med sprøyteteknikk ved nedvisning i potet.
Slik reduserer du avdrift ved sprøyting
Etter at ordningen med muligheter for avdriftsreduksjon trådte i krav i 2020 er ganske mange av de aktuelle plantevernmidlene godkjent for dette. Det finnes utallige dyser på markedet som er godkjent for avdriftsreduksjon. Minidrift Duo fra Hardi er blant de beste av disse.
Lavavdriftsdyser i radsprøyte til jordbær (resultater 2021)
Vanligvis brukes gule 80-02 standarddyser i jordbærradsprøyter, men de gir ikke avstandsreduksjon ved sprøyting nært vann. Derfor var det nødvendig å se mer på de ulike dysene gjennom testkjøringer i jordbæråkre.
Lavavdrifts åkersprøytedyser gir god sprøytevirkning
Med de beste lavavdriftsdyser kan du sprøyte også i noe vind, sprøyte nærmere vann og få god sprøytevirkning med lave væskemengder. Ta i bruk lavavdriftsdyse du også.
Avdriftsreduserende dyser i gulrot
NLR Agder gjennomførte i 2022 forsøk med sprøyteteknikk og valg av dyser i gulrot.
Sikker bruk av plantevernmidler
Håndtering av plantevernmidler krever kunnskap. I forbindelse med dette prosjektet og kurs arrangert av NLR og andre, er det lagd en video som ikke bare handler om riktig bruk av plantevernmidler, men også om bærekraft, helse, miljø og sikkerhet.
> Lær mer om personlig verneutstyr
> Få råd fra Giftinformasjonen
> Lær mer om bruk av plantevernmidler
> Lær mer om risikovurderende tiltak
> Lær mer om plantevernjournal
> Lær om hvordan du avdekker sprøytebehovet
> Lær om risikovurdering og helsefare
> Lær mer om eksponering og helsefare