Selv om tiden løper fra oss, er det viktig å vente til jorda er lagelig før man kjører utpå med tunge maskiner.

Nederst i denne artikkelen kan du se en video hvor Kari Bysveen i NLR Innlandet viser hvordan man sjekker om jorda er lagelig: Når er jorda laglig for jordarbeiding?

I Nordland har det kommet mellom 150 og 200mm nedbør i mai, og det har vært svært vått til ekstremt vått sammenlignet med normalen. Nordland har fått 90 % mer nedbør enn normalen. I Troms har det vært normalt våt i mai. Lufttemperaturen har i snitt vært normal i Nordland og Troms, og varm i Finnmark, men det har vært store variasjoner, med høye temperaturer i starten av mai, og lave siste halvdel. I store deler av Nordland har regnet kommet konstant de siste 14 dagene i mai og første uka i juni. Her må vi regne med at det har vært stor utvasking. I Troms og Vest-Finnmark har det rukket å tørke noe opp mellom slagene. Da vil utvaskinga være mindre.

Gjødsling i potet og grønnsaker

Kom du i gang med såing/setting før regnværet, må du regne med at en del av gjødsla har blitt vaska ut. Da kan det hende at du bør øke overgjødslinga noe i forhold til det du hadde planlagt. Størst risiko der det var gjødslet rett før regnet kom. Der det ikke rakk å tørke opp mellom bygene, eller det har regnet konstant er det størst risiko for utvasking. Landbruksmeteorologisk institutt har en kalkulator som beregner utvasking og plantenes forbruk av nitrogen: Nitrogenstatus -> AgroMetBase (nibio.no).

Sør i Nordland, hvor poteten kom i bakken før regnet, kan det være aktuelt å dele opp delgjødslinga, samt å øke delgjødslinga noe for å kompensere for nedvasking. Vi må regne med at også noe kalium er vasket ned. Derfor anbefaler vi en runde med fullgjødsel i de tidlige åkrene nå når det blir lagelig. Noen steder kan det være behov for en nitrogengjødsling når plantene har spirt. Siste delgjødsling bør skje seinest 5-6 uker før opptak. For poteten som skal ligge lengst på lager, kan det godt skje enda 1-2 uker tidligere sånn at poteten rekker å utvikle et godt skall før høsting. Bladgjødsling med Flex eller kalksalpeter utblandet i vann er et alternativ hvis det begynner å bli for tett opp mot høsting, men det er behov for å holde plantene i gang litt til.

Ønsker du mer informasjon om nitrogentilstanden i din åker, kan vi være behjelpelige med å ta nitratprøver av jordvannet. Disse prøvene gir ikke et nøyaktig svar på mengde plantetilgjengelig nitrogen, men gir et inntrykk av om det er mye eller lite. For å få et mer nøyaktig svar, er det aktuelt å sende en jordprøve til nitratanalyse hos Eurofins. Også her kan vi i NLR være behjelpelige.

NLR har også nitratmålere som kan måle nitrogentilstanden i potetplantene fra hypping. Ta kontakt med Sunniva på Trofors eller Kristin i Målselv dersom du er interessert i nitratmålinger. Du kan lese mer om nitratmålinger her: Overvåking av næringstilstanden i potetåkeren.

Spiringa har tatt noe lengre tid i år på grunn av de lave temperaturene. Da øker faren for råte og svartskurvangrep. Grav litt i jorda og se om poteten er i gang med rotutvikling og om det er råtne settepoteter eller tegn til angrep av svartskurv på groene.

Ugras i potet og grønnsaker

Ugraset spirer. Ikke vent lengre enn nødvendig med ugrassprøytinga. Er det lagelige forhold for å kjøre ut jordherbicid, er det lurt å få det ut mens det er forhold. Jordherbicidene trenger jordfukt for å gi god effekt, så sånn sett er det fine forhold nå.

Jordbær i tunnel

I områdene med mest skyet vær har det vært krevende å få temperatur og opptørk i tunnelen. Da må vanninga begrenses for å unngå at substratet blir for vått. Det kan igjen gi næringsmangel i plantene. Nå er det meldt sol og varmere og tørrere vær i helga, så da blir det forhåpentligvis enklere å gi gjødselvann. Mistenker du næringsmangel i plantene dine, kan en bladgjødsling med for eksempel croplift gi plantene en boost for å komme i gang med rotveksten igjen. Ellers er det på tide med forebyggende behandling mot mjøldogg og gråskimmel i de fleste områdene nå. Følg også med på spinnmiddsituasjonen. Les mer om plantevern i jordbærtunnelen her.